Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Semnal de alarmă de la BNR privind Pilonul II de pensii

Adrian Vasilescu BNR coalitie Mugur Isarescu.jpg

Coaliția anunță că-l susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Coaliția anunță că-l susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Marea majoritate, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare a Pilonului II, se gândesc să se retragă din România, din cauza OUG 114, declară economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

După cum explică reprezentantul Băncii Naționale, "problema este că Ordonanţa 114 din 2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă, pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de circa 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent. Totodată, această sumă este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. În acelaşi timp, Ordonanţa 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor ce pot fi percepute. În aceste condiţii, din ce înţeleg eu din discuţia cu Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România, marea majoritate, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile de faţă sunt excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent".

Cine ar avea de suferit? "Exact categoriile menţionate anterior, cei 7,25 de milioane de participanţi la sistem. Ar avea de suferit Bursa de Valori Bucureşti, care în loc să facă un pas spre piaţa emergentă, ar face un pas înapoi. De asemenea, în fine, ar mai avea de suferit bugetul, prin dispariţia unui finanţator major. În aceste condiţii, ceea ce se impune este un dialog între autorităţi şi Asociaţia pentru Pensii Administrate Private din România, pentru a găsi soluţii de compromis care să nu ducă la dispariţia acestei forme de finanţare", mai spune Valentin Lazea.

Bursa de Valori Bucureşti a organizat luni prima ediţie a summit-ului internaţional cu tema "Piaţa românească de capital-evoluţie şi perspective".