Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Administratorii de pensii private: "Bomba" stă în majorarea capitalului. Decizia de retragere din România, individuală

pensii_private.jpg

Prevederile Ordonanței 114 privind pensiile private au fost modificate. Cerințele de creștere a capitalului au fost reduse, iar investițiile au fost diversificate.
Prevederile Ordonanței 114 privind pensiile private au fost modificate. Cerințele de creștere a capitalului au fost reduse, iar investițiile au fost diversificate.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ordonanța 114 pare să stârnească panică în rândul administratorilor de pensii private: marea majoritate, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare a Pilonului II, se gândesc să se retragă din România, transmite economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

 

"(...) problema este că Ordonanţa 114 din 2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă, pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de circa 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent. Totodată, această sumă este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. În acelaşi timp, Ordonanţa 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor ce pot fi percepute. În aceste condiţii, din ce înţeleg eu din discuţia cu Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România, marea majoritate, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile de faţă sunt excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent" - a spus Valentin Lazea.

Banca Centrală este preocupată de macro-stabilitate, în condițiile în care ordonanța afectează cei mai mari investitori de pe Bursă. Decizia de retragere din România este una individuală, însă la cum stau lucrurile acum, odată cu impunerea unei majorări a capitalului de circa 800 de milioane de euro, administratorii de pensii private nu mai pot obține un randament mulțumitor, explică la RFI Radu Crăciun, președintele Asociației de profil: 

Cea mai mare problemă este majorarea de capital. (...) Modifică substanțial tot planul de afaceri pe care fiecare administrator și l-a făcut acum 11 ani, atunci când a decis să investească în România. (...) În esență bomba atomică, dacă vreți, stă în această majorare a capitalului, care ar trebui să crească de 11 ori la nivelul industriei

Ascultă AICI interviul integral cu Radu Crăciun: