Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acționarii celor mari 7 administratori de pensii private vin supărați la București (Profit.ro)

euro_pensii.jpg

Ordonanța de Urgență 114/2018 crește riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România
Ordonanța de Urgență 114/2018 crește riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România
Sursa imaginii: 
public domain pictures

Acționarii celor mari 7 administratori de pensii private obligatorii, așa numitul Pilon II, prezenți pe piața din România vin la București pentru a discuta cu autoritățile despre ordonanța de urgență 114/2018.

Ei au de gând să discute despre efectele ordonanței care a introdus ”taxa pe lăcomie”, printre alții, cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Leonard Badea, au declarat pentru Profit.ro surse autorizate. ”Subiectul discuțiilor va fi cerința de capital impusă administratorilor prezenți pe Pilonul II, care până la finele anului trebuie să aducă fonduri de 3,7 miliarde de lei”, arată sursele citate.

În România, pentru Pilonul 2, sunt prezenți NN, Allianz-Țiriac, Metropolitan, Generali, BRD, BCR și Aegon. Anterior, reprezentanții Allianz-Țiriac Pensii, Generali Pensii și Aegon Pensii au transmis că toate scenariile sunt în analiză și că nicio decizie, inclusiv pentru majorarea impusă a capitalului, nu a fost luată.

Administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele anului, din care jumătate din sumă până la 30 iunie, potrivit ordonanței. Mai mult, comisioanele încasate de administratori sunt plafonate la 1%. La finele anului 2018, activele nete ale celor 7 fonduri de pensii private obligatorii însumau 47,576 miliarde de lei, de la 39,741 miliarde de lei la 31 decembrie 2017. La debutul sistemului, în luna mai 2008, fondurile din Pilonul 2 au avut active de 86,45 milioane de lei, conform datelor ASF. Numărul celor care contribuie la Pilonul 2 este de 7,25 milioane de participanți, de la 4,156 milioane în luna mai 2008.

La începutul săptămânii, economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat că ordonanța riscă să doboare Pilonul II al fondurilor de pensii și că mulți administratori de fonduri de pensii s-ar gândi să se retragă. La aceste declarații ale lui Lazea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a reacționat și a spus că afirmațiile nu reflectă, probabil, poziția BNR, care transmite, însă, oricum, prea multe mesaje nepotrivite. În plus, acesta a afirmat că va invita administratorii fondurilor de pensii pentru a discuta pe subiectul capitalizării, dar întâlnirea nu a avut loc până în prezent și nici nu a fost programată una în acest sens. Și Comisia Europeană a atras însă atenția, la rândul său, că Ordonanța de Urgență 114/2018 crește riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România, iar slăbirea Pilonului II va afecta piața de capital românească, care este deja subdezvoltată.

De partea sa, președintele ASF Leonard Badea spune că instituția nu a primit, la acest moment, nicio notificare privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață. ”La acest moment, la nivelul ASF nu avem înregistrată nicio cerere privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață. Nu există nici informal, nici formal. Cred că trebuie să analizăm situația cu echilibru, cu răbdare. Sunt adeptul dialogului, adeptul răbdării de a ne asculta unul pe altul și de a face analize și de a găsi căi comune pentru rezolvarea unor situații care pot apărea pe piețele financiare non-bancare. Este important să avem capacitatea să tratăm aceste situații cu înțelepciune și profesionalism. În acest sens, recomand foarte multă atenție și să privim cu oarecare rezerve declarațiile care se fac în spațiul public de către anumiți analiști, care discută mai mult jurnalistic asupra acestui subiect”, a spus Badea.