Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Christine Lagarde are card bancar și nu pune la zid băncile pentru profit. Cere responsabilitate

lagarde.jpg

Șefa FMI a cerut într-un discurs susținut la Londra ca băncile și bancherii să se întoarcă la misiunea lor inițială.
Șefa FMI a cerut într-un discurs susținut la Londra ca băncile și bancherii să se întoarcă la misiunea lor inițială. Aceea de a servi, în primul rând, interesul public și abia după aceea interesul propriu.
Sursa imaginii: 
Twitter/Christine Lagarde

Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), a făcut la sfârșitul săptămânii trecute, un adevărat show. Șefa FMI s-a aflat la Londra, chiar în inima industriei financiare, pentru o conferință, tema abordată fiind situația în care se află, în acest moment, sectorul financiar.

Doamnei Lagarde îi plac pildele și le folosește de câte ori are ocazia. Discursul său de la Londra a început cu o trimitere la noua ecranizare a clasicului film, Mary Poppins.

La sfârșitul anului trecut, producătorii americani au reluat într-o variantă ușor modernizată povestea lui Mary Poppins de acum aproape 50 de ani. 
În varianta 2018, este introdus un personaj negativ, un bancher care dorește să execute silit casa eroinei principale. La finalul filmului, bancherul veros este învins, bineînțeles, grație unui moment de magie.

Este o paranteză sugestivă care însă i-a asigurat doamnei Christine Lagarde intrarea în subiect. Iar tema este pledoaria șefei FMI pentru ca băncile și bancherii să se întoarcă la vocația lor, nobilă, inițială. Aceea de a servi, în primul rând, interesul public, al economiei și al populației, și mai puțin interesul propriu.

Cum se poate ajunge la acest deziderat. Lagarde răspunde prin două interogații: cum se poate face sistemul financiar mai sigur? Și: cum poate ca sistemul financiar să ajute la o creștere viabilă, solidară, pe termen lung?

Un sistem mai sigur presupune că el va prelua cele mai performante inovații tehnologice și reglementările oportune. Băncile sunt mai bine capitalizate și mai lichide, dar rămâne o problemă nivelul lor de mărime. În Statele Unite, de exemplu, cele mai mari cinci bănci dețin 45% din activele bancare, în timp ce în anul 2007, ele aveau numai 40% din active. Ceea ce înseamnă că în ultimul deceniu în sistemul financiar s-au consolidat băncile mari în defavoarea celor de talie mică și mijlocie.

În ceea ce privește responsabilitatea bancherilor, Christine Lagarde a menționat că în anii post-criză s-au schimbat regulile de premiere, în sensul că între 40% și 60% din veniturile variabile se plătesc în următorii trei până la șapte ani și pot fi reduse sau anulate în cazul unor rezultate mediocre sau în situația unei conduite improprii. Cu alte cuvinte, încasarea bonusurilor bancherilor se face în etape și poate fi ajustată în funcție de performanțele obținute sau modul de management practicat.

De asemenea, conducerea Băncii Angliei dorește să introducă un cod de conduită în domeniul financiar, care ar putea fi extins la nivel mondial.

Christine Lagarde a atras atentia și asupra inovațiilor tehnologice. Șefa FMI consideră că noile tehnologii intensifică mediul concurențial, reduc ineficiența și costurile financiare suportate de persoane fizice sau juridice.

De exemplu, în Kenya și în China sistemul plăților mobile a permis accesul a milioane de oameni la sistemul financiar. În Marea Britanie există 1,5 milioane de persoane care nu au cont bancar, iar în Statele Unite sunt 33 milioane de gospodării care nu sunt bancabile, adică nu se pot califica pentru a obține un împrumut. Iar cifrele acestea există și în economiile emergente. De aceea, aplicațiile Fintech sunt importante, dar, afirmă Lagarde, trebuie reglementate. De asemenea, tehnologia blockchain permite efectuarea de tranzacții mai rapide și la costuri mai mici.

La finalul discursului, doamna Lagarde s-a întors la Mary Poppins spunând: „A fi în serviciul altora, nu doar a lui însuși, aceasta este adevărata magie a sectorului financiar”.

Fac precizarea că acest comentariu nu are nimic de-a face cu ofensiva împotriva băncilor care se duce în România. El vrea să arate doar diferențele de abordare. În România, totul este la nivel grosier, cu acuzații nedovedite la adresa băncilor și cu idei populiste care spun că nu este bine să ai card, iar băncile sunt puse la zid pentru profitul pe care reușesc să îl obțină. Christine Lagarde, directorul executiv al FMI pledează pentru altceva: pentru mai multă responsabilitate a bancherilor și pentru o reglementare echilibrată a domeniului financiar.

 
Christine Lagarde are card bancar și nu pune la zid băncile pentru profit. Cere responsabilitate (AUDIO)