Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grevă de 15 minute pentru autostrăzi

mandachi.jpg

Afaceristul sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, îndeamnă la un protest de solidaritate de 15 minute pe data de 15 martie.
Afaceristul sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, îndeamnă la un protest de solidaritate de 15 minute pe data de 15 martie
Sursa imaginii: 
Facebook

Primul monument dedicat Autostrăzii Unirii va fi dezvelit pe 15 martie la Suceava.  Și este primul metru de autostradă cu finanțare privată realizat în Moldova.Sunt inițiative ale omului de afaceri sucevean, Ștefan Mandachi. Proprietarul retelei de restaurant Spartan a tipărit milioane de afișe și șervețele cu sloganul România vrea autostradă.

"În data de 15 martie, pentru 15 minute, începînd cu ora 15 eu suspend activitatea celor 40 de restaurante. Pentru autostrăzi, fii solidar.Provoacă măcar trei persoane să își întrerupă activitatea", îndeamnă Ștefan Mandachi.

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a declarat că ceea ce face este un act civic. Ștefan Mandachi este proprietarul rețelei Spartan și are restaurante în aproape toată țara, inclusiv în Botoșani. Are 450 de angajați. Este sucevean. Trei milioane de afișe și trei milioane de șervețele cu mesajul: ROMÂNIA VREA AUTOSTRĂZI au ajuns în restaurantele sale și fiecare client primește câte un afiș și un șervețel. Face asta din luna septembrie a anului trecut.

"Dacă ești profesor lasă elevii cu 15 minute mai mult în pauză. Dacă ești zidar, lasă mistria jos pentru 15 minute. Dacă ești șofer, lasă mașina 15 minute pe avarie. Dacă vrei să pleci din România mai stai 15 minute. Sunt Ștefan Mandachi, nu fac politică, nu sunt activist, nu fac parte din nici o organizație sau mișcare. Sunt român, locuiesc în Suceava și sunt țăran de la Sfântu Ilie cu accent moldovenesc. Ca om de afaceri am parcurs mai mult de 50o.ooo de kilometri la volan. Pentru că nu am avut autostrăzi, am pierdut  peste un an și jumătate la volan", mai spune Ștefan Mandachi.

Acum a realizat primul metru de autostradă.

"Ideea nu a venit brusc,nu este un gest spontan. Ideea a venit pe fondul unei frustrări colosale pe care am acumulat-o în calitate de șofer pe șoselele din România. Și nu numai pe potecile pe care le avem, ci și pentru autostrada. Pentru că în momentul în care circuli 20 de minute pe autostrada și reintri pe un drum cu 50 de kilometric frustarea crește".

Și asta nu e tot . Va fi și un monument al autostrăzii.

"Pe 15 martie vă invit la Suceava. Dezvelim monumental autostrăzii".

Ștefan Mandachi spune că gestul său nu este singular.

"Ceea ce am făcut este un act civic. Eu îmi permit să călătoresc cu avionul de la Suceava la București și de acolo în orice colt al lumii. Fără să circul pe șosele. Gestul meu este singular dar nu este numai al meu. Frustarea este mare iar spiritul civic se poate dezvoltab dacă sunt exemple".

Ștefan Mandachi a povestit că oamenii de afaceri tac din frică. Deși susțin economia, dacă văd Loganul pe care scrie ANAF lasă capul în jos și semnalizează pe partea opusă. Suceveanul povestește că a văzut greve ale ceferiștilor, ale medicilor, ale profesorilor. Dar o grevă a oamenilor de afaceri pare un lucru atât de senzațional, încât nici nu poate fi catalogat. Așa că Stefan Mandachi se declară doar un om care are un ideal.

"Pare greu de crezut, dar eu chiar cred într-un ideal".

Spune simplu. A oscilat dacă mesajul să fie Moldova vrea autostradă sau Bucovina vrea autostradă. Crede că toți românii au dreptul la autostrăzi. Pentru că statisticile accidentelor de circulație  ar scădea dacă ar fi autostrăzi.

"În România mor anual două mii de oameni în accidente rutiere. Mai mulți decât au murit la Revoluție. Avem o Revoluție în fiecare an. Din 1989, în accidente  au murit peste 60.000 de oameni. Cât populatia orasului Alba Iulia. Oare câți ar fi supraviețuit dacă am fi avut autostrăzi?"

 
Grevă de 15 minute pentru autostrăzi (AUDIO)