Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prognozele OCDE, economia mondială încetinește

oecd-logo.png

Specialiștii OECD cred că economia globală se îndreaptă către o stagnare pe termen lung.
Specialiștii OECD cred că economia globală se îndreaptă către o stagnare pe termen lung.
Image source: 
site-ul Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat prognozele interimare de primăvară pentru economia mondială. Veștile nu sunt prea bune. De altfel, economistul șef al organizației a început prezentarea datelor, în fața presei, spunând că nu are cifre prea bune.

Într-adevăr, majoritatea datelor privind creșterea economică la nivel mondial au fost revizuite în scădere. Astfel, economia mondială încetinește de la 3,6%, anul trecut, la prognoza de 3,3%, anul acesta.

Pentru economia americană, cea mai mare din lume, cu o pondere de 25% din PIB-ul global, experții OCDE au aceeași previziune ca pentru economia globală, adică o încetinire a ritmului de creștere, de la 2,9%, anul trecut, la 2,6% anul acesta.

China, a doua economie a lumii va decelera și ea, de la 6,6%, anul trecut, la 6,2%, în 2019. Economia chineză se află între „ciocanul” negocierilor comerciale cu Statele Unite și „nicovala” măsurilor fiscale de încurajare a creșterii economice.

Zona euro are o problemă. La revizuirea prognozei cunoaște cea mai mare încetinire a creșterii economice, de la 1,8% la 1%, din cauza incertitudinilor de la nivel regional și deteriorării cererii externe. Deci, zona euro pare a fi cea mai atinsă de încetinirea creșterii, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru managerii români și pentru guvern.

Ar mai trebui remarcat că prognozele arată rău pentru Italia, care va încheia anul în recesiune, cu o scădere de 0,2%, iar Germania va scăpa la limită de stagnare înregistrând o creștere de numai 0,7%. Repetăm, cifrele reprezintă doar prognozele OCDE pentru acest început de an.

Cauza principală a încetinirii creșterii economice este comerțul internațional care a înregistrat anul trecut o creștere cu numai 4%, față de ritmul de 5,25%, în anul precedent. Raportul arată că barierele comerciale vor avea un impact nefavorabil asupra investițiilor productive și asupra nivelului de trai la nivel global.

Există și o veste bună care vine de pe piața muncii. Raportul OCDE arată că rata șomajului va rămâne redusă, iar creșterea salariilor va fi de mică amplitudine, dar va exista.

Inflația va continua să rămână la un nivel scăzut, ceea ce va impulsiona în continuare cheltuielile gospodăriilor. În acest context, OCDE recomandă o reluare a dialogului multilateral care să readucă în discuție dezvoltarea tranzacțiilor fără bariere comerciale. Este un deziderat interesant, dar destul de îndepărtat de realitate, întrucât Statele Unite, o dată cu administrația Trump, au declanșat un proces de ieșire din tratatele comerciale multilaterale și au trecut la negocieri bilaterale.

Așa s-a întâmplat cu Mexic și Canada, se întâmplă acum cu China și urmează probabil Japonia, Coreea de Sud și poate chiar Uniunea Europeană, cu vîrful de lance Germania. Fricțiunile sunt deja evidente, iar schimbul de replici dintre Donald Trump și Angela Merkel pe tema industriei auto este deja de notorietate.

Pentru Statele Unite, scopul esențial al negocierilor bilaterale este de a reduce deficitul comercial. Deocamdată, însă, anul trecut, s-a încheiat cu o sumă record de 621 miliarde dolari.

Într-un context destul de complicat, băncile centrale vor avea un cuvânt de spus. Raportul OCDE recomandă întreruperea procesului de creștere a dobânzilor în Statele Unite, continuarea politicii relaxate, adică cu dobânzi zero, în zona euro, implementarea de politici fiscal-bugetare care să stimuleze creșterea economică (pe termen scurt) și accelerarea reformelor structurale, care va avea impact pe termen mediu și lung.

Acesta este contextul internațional, descris de raportul OCDE. România va fi și ea influențată de încetinirea creșterii pe plan mondial sau chiar de recesiunea de care ar putea suferi unele economii europene.

 

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (AUDIO)