Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ordonanța 114: cât pierd băncile, cât pierde economia

calculator.jpg

BNR a realizat o analiză asupra impactului pe care prevederile Ordonanței 114 le au asupra sectorului bancar.
BNR a realizat o analiză asupra impactului pe care prevederile Ordonanței 114 le au asupra sectorului bancar
Image source: 
pixabay.com

Banca Națională a analizat efectele Ordonanței 114 asupra sistemului bancar și asupra evoluției macroeconomice. Pe toată linia, veștile sunt rele. Dacă prevederile ordonanței cu privire la taxa pe active bancare nu se vor schimba, băncile vor trece de la profit la pierderi, iar economia va scădea în doi ani cu aproximativ două puncte procentuale. Doar inflația nu va fi afectată, dar, să nu uităm, analiza BNR ia în calcul doar impactul prevederilor aplicabile asupra sistemului bancar. Spre exemplu, în industria telecom, o companie a anunțat deja creșteri de tarife.

Așadar, sintetic, efectele asupra sistemului bancar vor fi anul acesta următoarele: o pierdere de 1,2 miliarde lei, la nivelul întregului sector; o scădere a indicatorului de solvabilitate cu două puncte procentuale; șapte bănci, din care două de importanță sistemică, vor avea avea nevoie de o majorare de capital în sumă totală de 600 milioane lei, bani care ar trebui aduși de acționarii băncilor; creditarea se va reduce cu aproximativ șase miliarde lei, iar creșterea economică va scădea cu 0,64 de puncte procentuale. Acestea sunt doar efectele pentru anul 2019. Anul viitor, situația se va repeta cu aproximativ aceleași cifre.

Există și efecte indirecte. Ele se referă la faptul că asocierea taxei cu ROBOR reduce eficiența și flexibilitatea politicii monetare. Iar rata dobânzii de politică monetară este principalul mecanism de luptă cu inflația. Din acest motiv, Banca Națională este împiedicată să își îndeplinească mandatul legal, cel privind stabilitatea prețurilor.

În acest moment, taxa pe activele bancare este de 1,2%, iar media randamentelor activelor, în ultimii șapte ani, a fost de 0.48%. Ceea ce înseamnă că taxa este de aproape trei ori mai mare decât câștigul pe care l-au generat activele bancare. De asemenea, taxa este cu mult mai mare decât în Polonia, unde ajunge la 0,44%, sau în Austria, unde se aplică la 0,055% din pasivele bancare, adică din depozite.

Mai trebuie precizat că doar România aplică o taxă pe toate activele, celelalte state europene excluzând de la taxare unele clase de active sau de pasive. În România, sunt taxate creditele, achizițiile de titluri de stat sau conturile curente ale băncilor comerciale de la banca centrală.

Analiza BNR aduce argumente pentru care taxa trebuie desprinsă de ROBOR. Nu doar pentru că nu se aplică această metodologie în nicio țară europeană, ci pentru că în cazul reapariției unor presiuni inflaționiste sau a unei volatilități pe piața valutară, BNR nu va avea toate mijloacele pentru a crește dobânzile sau pentru a interveni pe piețe. Ceea ce oferă un avantaj investitorilor pe piețele financiare.

Impactul aplicării prevederilor ordonanței asupra sistemului bancar este ridicat ajungând la aproximativ 5,4 miliarde lei. Numai că, se arată în analiza BNR, efectele vor fi diferite în funcție de bancă. Astfel, 90% din profitul sectorului este realizat de șase bănci mari. Acestea vor putea depăși efectele taxei. Dar băncile mici se vor confrunta cu probleme mari, cum ar fi scăderea solvabilității și creșterea pierderilor.

O altă temă sensibilă este legată de clasele de active supuse taxării. Păstrarea taxei asupra titlurilor de stat va descuraja cumpărarea acestor active de băncile cu capital străin, care au deja în portofoliu titluri de 27,7 miliarde lei. Mai mult, BNR propune scoaterea de la taxare și a creditelor pentru Prima casă, creditele pentru IMM acordate cu garanția statului și creditele acordate autorităților locale. În total, este vorba despre aproximativ 30% din active.

În concluzie, ceva trebuie făcut cu ordonanța 114. Adică, ar trebui schimbată. Deocamdată, există discuții, promisiuni, dar nimic concret. Vom vedea săptămâna aceasta.

 
Ordonanța 114: cât pierd băncile, cât pierde economia (AUDIO)