Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis critică pe bandă rulantă și promulgă pe bucăți: Trece bugetul Asigurărilor Sociale

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului asigurărilor de stat. În privinţa bugetului de stat, a lansat însă critici dure. "PSD a uitat că atunci când guvernezi o faci în primul rând pentru ţară, nu pentru tine! Dacă nu e capabil, să plece de la guvernare", a transmis preşedintele.

Recent, BNR a avertizat la rându-i că celebra ordonanță 114 ar putea reduce creșterea economică, iar Comisia Europeană a transmis că fondurile europene ar putea fi tăiate, din cauza limitării controalelor pe documentaţia de atribuire - de asemenea o consecință a OUG 114. Guvernul nu poate abroga ordonanța, pentru că tocmai acesta este principalul criteriu după care s-a constuit bugetul, explică la RFI analistul economic Valentin Ionescu. Vor apărea cel mai probabil reajustări, fără a fi rezolvate cu adevărat problemele structurale, continuă Valentin Ionescu:Valentin Ionescu: Bugetul pornește de la premize greșite. Are o construcție șubredă, în primul rând în ceea ce privește prognoza economică. Trendurile de anul trecut indică, mai degrabă, o decelerare, decât o creștere. S-a forțat un pic crețterea produsului intern brut. 

Reporter: Cotroceniul susține că veniturile sunt supraevaluate cu 1% din produsul intern brut. E un procent enorm.

V.I: Este foarte mare. Are și o supraestimare în structura veniturilor. De pildă, la TVA se merge pe ipoteze care nu au cum să fie susținute în niciun fel. Se mizează pe o creștere a gradului de colectare. O asemenea condiție nu poate fi luată în calcul atunci când îți estimezi veniturile viitoare. Întotdeauna trebuie să mergi pe o certitudine, pe niște cifre pe care le-ai obținut deja și care îți permit să ai cât de cât o siguranță în ceea ce privește veniturile pe care le poți colecta. Nu poți să mergi pe ipoteza că vei colecta mai bine.

Rep: Îmi permit să vă dau un contraargument, citând din alți econpmiști. Sunt păreri care spun că bugetul de acum este primul în care sunt trasate clar niște priorități, sănătate, educație, investiții și se depărtează de modelul sovietic din trecut, care era doar un bilanț de venituri și cheltuieli. 

V.I: Nu este adevărat. Din punctul meu de vedere acesta este un buget care nu indică, sub nicio formă, modificări de natură structurală în economia națională. Deși s-au majorat anumite cheltuieli, cum ar fi la educație, de pildă, cheltuiala respectivă nu se duce pe o reformă a sistemului educațional. La infrastructură sumele sunt foarte generoase, dar nerealiste în condițiile în care sunt lucrări care au fost începute în 2008 – 2009 și nici acum nu sunt terminate. Acest buget nu este un instrument de schimbare economică într-un sens pozitiv. Nu aduce nicio schimbare.  

Rep: Parlamentul are datoria să prezinte un buget stabil și predictibil, transmite Cotroceniul. Coaliția la putere va trebui să arate de unde are bani pentru plata pensiilor și salariilor. Dacă ar fi să facă o reajustare, să taie de undeva, de unde ar putea lua banii în așa fel încât lumea să stea liniștită?

V.I: Nu are de unde să ia banii. În momentul în care ai subetimat niște cheltuieli și ai supraestimat niște venituri, nu ai cum să jonglezi. Guvernul are și condiții dificile de fuinanțare.

Rep: Așadar, în ecuație apare deja celebra Ordonanță 114. Florin Georgescu de la BNR stă în biroul domnului Dragnea cu domnul Vâlcov și atrage atenția că această ordonanță ar putea duce la o scădere economică de până la două puncte procentuale din produsul intern brut. În ce situație este acum guvernul cu această ordonanță?

V.I: Deși ordonanța trebuie abrogată în totalitate pentru că prevede 20 de măsuri, din care unele sunt pe cheltuială, altele sunt pe constrângeri fiscale și nu mă refer numai la bănci, ci și la companii care activează în sectorul energetic sau în telecomunicații, guvernul se încăpățânează să mențină în vigoare această ordonanță, la care probabil că va face ceva ajustări în funcție de presiunile care se fac asupra sa.

Rep: Inclusiv de la Comisia Europeană este o presiune de ultim moment. Fondurile europene ar putea fi tăiate din cauza limitării controalelor pe documentația de atribuire. Aceasta este o consecință a ordonanței. O asemenea amenințare venită de la Bruxelles are efect?

V.I: Nu impresionează.

Rep: De ce?

V.I: În mare măsură această ordonanță a stat la baza construcției bugetare. Nu mă refer la banii crae ar putea să fie colectați de la bănci. Exact acest punct nu a fost luat în calcul. Mă refer la alte prevederi ale Ordonanței 114 care au fost luate în calcul. De pildă, cifra de afaceri care ar putea fi obținută de firme din telecomunicații și de companii din sectorul energetic și care este supusă impunerii.