Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Exuberanța irațională” și îngrijorările crescânde ale europenilor

draghi.jpg

Președintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi.
Președintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi în conferință de presă, 7 martie 2019
Sursa imaginii: 
flickr/europeancentralbank (arhivă)

S-a trecut prea ușor peste decizia Băncii Centrale Europene - BCE- de la sfârșitul săptămânii trecute. Atunci când BCE a reușit să surprindă piețele financiare. Fapt care se întâmplă destul de rar. Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a anunțat decizia Consiliului Guvernatorilor de a menține ratele de dobândă actuale cel puțin până la sfârșitul acestui an sau, în formularea oficială, „cât timp va fi necesar pentru a se asigura că rata inflației rămâne la un nivel inferior, dar apropiat de 2%”.

Surpriza vine din faptul că specialiștii se așteptau ca începând cu vara aceasta, BCE să majoreze dobânzile.

Trebuie spus că dobânzile practicate de BCE sunt acum între -0,4%, la depozitele plasate la banca centrală, și plus 0,25% pentru facilitatea de creditare. Adică, foarte aproape de zero.

Decizia nu a bucurat pe toată lumea. Investitorii financiari, cei care plasează bani, nu au primit deloc bine vestea că dobânzile vor rămâne nemișcate. Nici băncile nu sunt fericite. Deja, de câțiva ani dobânzile sunt aproape de zero în zona euro, iar afacerile bancare scârțâie. Analiștii spun că dobâzile mici pun presiune asupra rentabilității băncilor și le obligă să continue să găsească soluții pentru scăderi de costuri și pentru restructurare.

Dar, decizia privind păstrarea dobânzilor la nivelul actual nu este singura a Băncii Centrale Europene. Ea a fost însoțită de cea privind continuarea programului de achiziții de active, adică de obligațiuni suverane. Această măsură ajută, pe de o parte, la finanțarea datoriilor suverane și, pe de altă parte, asigură lichiditate suficientă pentru ca băncile să crediteze economia.

Cu alte cuvinte, BCE a schimbat din mers politica monetară. Dobânzile nu mai cresc, iar izvorul de bani este nesecat. În aparență, lucrurile sunt bune. Numai că aceste decizii au în spate o mare teamă. Aceea că economiile europene, sau mai exact cele din zona euro, se pot duce către recesiune. De altfel, prognoza de creștere a BCE a fost redusă serios față de luna decembrie a anului trecut, de la 1,7% la 1,1%, iar așteptările privind inflația au fost scăzute de la 1,6% la 1,2%.

De fapt, măsurile Băncii Centrale Europene sunt luate pentru că asupra economiei europene și mondiale planează multe necunoscute și multe riscuri. Mario Draghi spune expresiv că „atunci când pășești într-o cameră întunecată te folosești de pași mici. Nu alergi, dar te miști”. Este o comparație sugestivă, care vrea să spună că există multe incertitudini asupra economiei și de aceea au fost continuate măsurile cunoscute.

Este auzită tot mai des comparația dintre dobânzile din România și cele practicate în economiile din zona euro. Situațiile sunt, însă, tot mai diferite. În zona euro, economia încetinește, iar inflația este încă la un nivel scăzut. În România, prognoza guvernamentală de creștere economică este foarte optimistă, în contrast, însă, cu realitatea.

Cele mai clare dovezi în acest sens au venit chiar ieri. Rata anuală a inflației a fost în luna februarie de 3,8%, peste orice așteptare a analiștilor financiari. Așadar, în luna februarie, inflația s-a reaprins, iar motivele sunt neclare. Pe de o parte, poate fi vorba de continua creștere a salariilor, în special cele bugetare, pe de altă parte, majorarea salariilor fără o creștere de productivitate a dus la creșterea prețurilor.

La reinflamarea inflației se adaugă și datele privind deficitul comercial, în creștere, în luna ianuarie, cu 62%, față de anul trecut, atingând 1,2 miliarde euro, cel mai înalt nivel din anul 2008. Importurile au explodat crescând cu 9,2%, iar exporturile au crescut cu numai 1,2%. Această evoluție pune presiune asupra cursului de schimb leu-euro, ceea ce s-a și văzut în evoluția monedei naționale, la începutul acestui an.

Morala este că economia zonei euro încetinește, iar instituțiile europene fac tot ce pot ca încetinirea să nu se transforme în recesiune. În România, în schimb, „exuberanța irațională” este la ea acasă.

 
„Exuberanța irațională” și îngrijorările crescânde ale europenilor (AUDIO)