Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oamenii de afaceri din Iași, la trîntă cu politicienii pentru autostradă

"Caprele vor autostradă sub copite". Este declarația unui întreprinzător din Iași care vineri 15 martie oprește producția pentru 15 minute și se alătură protestului inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi. Și nu e singurul din Iași. O altă mare companie va opri lucrul dar scoate și angajații în stradă. “ Dacă stăm în hale nu ne vede nimeni”, a precizat omul de afaceri . Firme de comunicare, hoteluri, artiști și IT-isti ieșeni vor fi în grevă. Declarațiile politicienilor locali care au spus că se alătură protestului au stârnit zîmbetele internauților.

Va opri producția timp de 15 minute, pe 15 martie, de la ora 15. Ionel Păsărică are o afacere de familie dar distribuie produsele în toată țara și îm străinătate.Se declară uimit de declarațiile politicienilor și a guvernaților privind autostrada.

"Timp de 15 minute, la ora 15 o să stăm să savurăm o cafea și oprim producția. Altceva nu avem ce face momentan. După aceea trebuie să oprim lucrul. Dacă stăm prea mult în grevă dăm faliment. Din păcate, în ultimul timp evit să fac drumuri către București, Timișoara, către Cluj. În loc să fac trei ore pănă la București fac șase sau chiar mai mult depinde de trafic. Și nu neapărat timpul dar riscurile care sunt pe șoselele din țara noastră. Afacerea nu o poți dezvolta decât dacă ești prezent în orașele în care ai vrea să îți promovezi produsul. Asta ne doare cel mai mult" spune întreprinzătorul ieșean, Ionel Păsărică.

Cît privește declarațiile politice și promisiunile guvernanților, ieșeanul Ionel Păsărică nu mai crede în nimic.

În seria protestelor au intrat și IT-iștii din iași.

Dan Zaharia, Fab Lab: "Pregătim banderole albe pentru grevă. Până la urmă este o grevă de tip japonez. 15 minute e cam scurt. Lipsa autostrăzii face ca foarte mulți investitori să ocolească Iașul pe motiv de costuri. Trebuie să privim IT-iștii într-o zonă foarte largă. Cel mai mare angajator este o companie care angajează ingineriși IT-iști într-un centru de cercetare -dezvoltare. Cum ar fi ca acel mare angajator să aibă și o fabrică în care inginerii care fac cercetare dezvoltare să vadă direct cum se transformă în producție produsele pe care ei le gîndesc pe plansă sau le testează în compania lor. Credem că partea asta de gulere albastre, de oameni care trebuie să umple fabricile din jurul nostru ar fi un mare adaos pentru calitatea vieții orașului nostru. O pătură medie de oameni care cățtigă bine care aleg să rămână în Iași sau se reîntoarcă decât să plece să muncească în străinătate".

O altă femeie de afaceri susține că moldovenii au ajuns fără valoare în ochii politicienilor. Irina Shrotter spune că politicienii ne cumpără cu lucruri mici.

"Cred că toată Moldova e pregătită și sper că nu numai Moldova. Acest obiectiv pe care nu-l dorim cu toții de ani de zile pare a nu fi în atenția niciunui politician. Nici măcar a celor care ne reprezintă în Parlament. Așa că singura soluție ca cetățeni pe care o avem pentru ca regiunea noastră să se dezvolte este să ne manifestăm interesul pentru acest proiect. Cu cât vom fi mai mulți, vom fi mai puternici".

Iașul a câștigat 30.000 de locuitori doar prin extinderea aeroportului. Vă dați seama cum s-ar dezvolta Iașul dacă ar fi autostradă?, se întreabă Irina Schrotter. 

Postările unor lideri sau politicieni locali pe rețeaua de socializare prin care arătau că se alătură protestului inițat de Ștefan Mandachi au stîrnit reacțiile internauților. “ Cum protestați dacă vinerea e zi scurtă și la 15 nu mai e nimeni?”  Altul a scris” mai bine ați munci 15 minute, că și așa nu faceți nimic” . Postarea primarului orașului Iași a stîrnit și ea reacții. Un ieșean i-a scris lui Mihai Chirica   „ Numai bine aveți timp un sfert de oră să vizitați Aleea Strugurilor. Să aveți farurile de ceață aprinse totuși. Nu că e ceață, dar e praf.”  O ieșeancă i-a scris primarului Mihai Chirica: ” Acel moment cand tu ai tot orașul găurit dar vrei sa fii în trend și te alături protestului. #situ #asfalteaza te rog orașul...”

Marian Berdan este unul dintre cei mai longevivi oameni de afaceri din Iași. Produsele companiei sale ajung în Europa dar și în afara spațiului european. Aflat acum la Salzburg explică simplu: "Acuma vorbesc din Salzburg unde suntem prezenți la un târg cu un stand propriu. Ne-a luat două zile să ajungem de la Iași la Salzburg. Foarte ușor să ajungi din Ungaria în Austria. Foarte greu să ajungi din Iași, traversezi toată țara. O zi întreagă. Foarte obositor, cu riscuri mari de accidente. Străzile din România sunt pline!"

Toti angajații companiilor deținute de omul de afaceri Marian Berdan vor opri lucrul pentru 15 minute și vor ieși în stradă cu pancarte pe care se va putea citi „ Și noi vrem autostrăzi!”