Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gazprom a majorat prețul gazelor pentru R.Moldova

poza_gaz.jpg

Image source: 
Mold-street.com

De la 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Republica Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi. Acest tarif e valabil doar pentru primul trimestru al acestui an, se arată într-un răspuns pentru portalul Mold-street.com, oferit de de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel costul de import a metanului rusesc livrat de Gazprom din primele trei luni ale acestui an este mai mare cu circa 25% comparativ cu prețul de import din aceeași perioadă a anului trecut.

Importul de gaze a crescut cu 9%, preţul cu 34%

Potrivit datelor ANRE în anul 2018, în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) au fost importate 1,13 miliarde metri cubi de gaze, cu circa 9,3% mai mult (apoape 96 milioane metri cubi) decât în 2017.

Este cel mai mare volum importat din anul 2011. Totodată circa 45% au fost importate în primul trimestru al anului trecut.

Anterior, Portalul Mold-street.md a scris că imediat dupa alegerile parlamentare Republica Moldova se poate confrunta cu o creștere semnificativa a tarifelor la gazele naturale, care va provoca si o scumpire si a alor servicii. De vina nu vor fi rezultatele scrutinului, ci politica tarifara din ultimii trei ani și majorarea pretului de import. 

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre majorarea prețului gazelor naturale pentru Moldova