
Economie
Bani pentru românii care se întorc acasă
prefect_cj.jpg

50 de români din Diaspora au primit, în medie, câte 40.000 de euro pentru a-și deschide o afacere în țară. Oamenii vin din toate zonele planetei și vor să pună în practică idei diverse, spune președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Florin Jianu.
”Până în prezent, am avut peste 600 de români din Diaspora care au intrat în activitățile proiectului. 400 de oameni au intrat în activitățile de mentorat., 150 de aplicații la planurile de afaceri, dintre care 50 vor fi finanțați. Fiecare finanțare va primi aproximativ 40.000 de euro. Activitățile sunt diverse, din sfera tehnologiei, a industriilor creative, dar și din sfara serviciilor: restaurante, turism și așa mai departe. Oamenii care sunt implicați în proiect vin aproape de pe tot mapamondul; avem oameni din Australia, din Statele Unite... Cei mai mulți, bineînțeles, sunt din Marea Britanie. Și iată că Brexitul e o realitate pe care noi o resimțim”, a declarat Florin Jianu.
Alice Vasiloiu a revenit la Cluj după 10 ani petrecuți la Londra, cu gândul de a lansa o nouă afacere, în domeniul marketingului.
”Studio de creație de marketing, publicitară, branding... încă o dată, pentru targhetul start-up-uri și antreprenori. E o motivație personală, că am fost cumva mereu invidioasă pe englezi că au luxul să lucreze acasă, să trăiască acasă. să fie aproape de familiile lor și să muncească în locurile unde s-au născut și au crescut și, ei, m-am gândit că făcându-mi o firmă în România pot să mă întorc acasă și să am genul acela de nivel... Aproape 10 ani am stat acolo”, a spus Alice Vasiloiu.
Un alt tânăr, Mihai Precup, a revenit în țară după ce a locuit în Franța și în Luxemburg, unde a lucrat într-o bancă de investiții. Acum, el vrea să creeze o companie de consultanță în Timișoara.
”O companie de consultanță care aduce investiții străine în România. Vrea să contribuie la dezvoltarea României. Scopul ei este de a aduce fondurile de investiții înspre companiile românești care doresc să se dezvolte. Vorbim în general de investiții peste cinci milioane de euro. Astfel, targhetăm, țintim companiile care sunt destul de mari și care au nevoie de investiții pentru a atinge noi piețe sau pentru a achiționa alte companii, astfel încât să dinamizăm puțin piața asta a investițiilor și a companiilor din România”, a declarat Mihai Precup.
Specialiștii în relații internaționale se așteaptă ca interesul pentru programele de finanțare dedicate românilor din Diaspora să crească.