Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine mai crede în promisiunile guvernului? Standard & Poor`s

logo_spg_rtng_home.png

Agentia S&P a menținut perspectiva ratingului suveran pentru datorie guvernamentală.
Sursa imaginii: 
site-ul agenției de rating Standard & Poor's

La sfârșitul săptămânii trecute, România aștepta un răspuns de la agenția de rating Standard & Poor `s. Tema era intenția agenției de a scădea perspectiva ratingului suveran de la stabil la negativ.

În urmă cu două săptămâni, guvernul a avut ideea de a contesta decizia ce părea iminentă. Procedura a fost acceptată și iată că, la sfârșitul săptămânii trecute, a dat roade. S&P nu a mai redus perspectiva de rating a României aferent datoriei guvernamentale. Cel puțin, deocamdată.

Ce s-a întâmplat în două săptămâni? Un singur lucru: guvernul a promis că va schimba prevederile Ordonanței 114, iar agenția de rating a crezut și ca atare a menținut calificativul acordat României.

Cum se va modifica ordonanța? Este greu de spus. Deocamdată, publicațiile de specialitate au prezentat o serie de modificări în ceea ce privește reglementările bancare. Taxa pe activele bancare va rămâne, dar nu va mai fi legată de ROBOR, nivelul taxei va fi redus și, în plus, o serie de active vor fi excluse de la aplicarea taxei. De asemenea, se pare că se dorește aplicarea unor formule mai complicate prin care scăderea marjei dintre dobânzile la depozite și cele la credite să ducă la plata unei taxe mai mici. Sunt schimbări așteptate și cerute de banca centrală și de reprezentanții sistemului bancar. Totodată, se insistă pe o schimbare a modului de calcul al indicelui dobânzii interbancare.

Interesant este că tot la sfârșitul săptâmânii trecute, reprezentanții Asociației Române a Băncilor au declarat că au avut o primă întâlnire cu reprezentanții guvernului, în urmă cu o lună, după care nu s-a mai întâmplat nimic. Dar, spun bancherii, discuțiile continuă între Ministerul Finanțelor și banca centrală. Deci, deocamdată, eventualele schimbări sunt neclare.

La fel ca și în celelalte domenii ale ordonanței, precum energie, telecomunicații sau în cel al pensiilor administrate privat. Decidenții politici, de diverse niveluri, s-au întâlnit cu reprezentanții companiilor din cele trei industrii.

Observațiile mediului de afaceri sunt extrem de diverse. Companiile din industria energetică susțin că plafonarea tarifelor la producători avantajează importurile de gaze naturale. Reprezentanții industriei de telecomunicații afirmă că nu vor putea susține licențele și investițiile în tehnoogia 5G în condițiile Ordonanței 114.

Iar administratorii fondurilor de pensii private sunt în cea mai confuză situație. Lor li se pretinde să plaseze banii contribuabililor în proiectele de infrastructură ale statului și, culmea, în acțiuni necotate.

Toate acestea arată că guvernul este departe de a fi clarificat modul în care dorește să schimbe ordonanța, dar, agenția de rating S&P merge pe încredere. În România, puțină lume își mai permite să procedeze în felul acesta.

În afară de înțelegerea față de guvern în ceea ce privește modificarea ordonanței, analiza Standard&Poors descrie fidel situația în care se află economia românească.

Astfel, agenția crede că rezervele bugetare și valutare vor face față perspetivelor de temperare a creșterii economice și riscurilor interne și internaționale. Dacă, însă, încetinirea economiei va duce la o scădere a veniturilor bugetare din taxe, la creșterea datoriei publice în produsul intern brut și la o creștere a dobânzilor, S&P va reevalua situația ratingului de țară în următorul an.

Mediul de business s-a deteriorat, fapt demonstrat de clasamentul Băncii Mondiale, deficitele au crescut, iar Standard&Poor`s estimează că anul acesta deficitul bugetar va ajunge la 3,3% din PIB.

România are, de altfel, o lungă istorie de politici pro-ciclice care prin reducerea investițiilor publice, au întrerupt sau inversat perioade de creștere a competitivității, se precizează în raportul agenției.

Deocamdată, România pare la adăpost. Guvernului i-a trecut pe la ureche glonțul scăderii perspectivei privind ratingul aferent datoriei guvernamentale. Dar angajamentele privind modificarea Ordonanței 114 vor trebui puse în practică.

 
Cine mai crede în promisiunile guvernului? Standard & Poor`s (AUDIO)