Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O întrebare pentru Tăriceanu: Cum să scadă dobânzile la credite, dacă inflația crește?

calin_pop.jpg

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
Image source: 
Facebook

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, amenință băncile care vor menţine la nivelul actual dobânzile la credite. Liderul ALDE spune că vor exista stimulente pentru băncile care vor micșora aceste dobânzi, dar şi penalizări pentru cele care vor menţine „nejustificat” nivelul ridicat al dobânzilor din sectorul creditelor.

Mai mult, șeful Senatului susține că „mediul bancar ar fi recunoscut că dobânzile în România pentru credite sunt mult peste dobânzile practicate în alte ţări europene”.

În aceste condiții, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda, explică, într-un interviu acordat RFI, că premisa de la care pleacă președintele ALDE este din start falsă, iar nivelul dobânzilor este explicabil, mai ales dacă ne uităm la măsurile luate de actualul Guvern traduse în special prin creșterea inflației:

”Nivelul dobânzilor la credite este perfect explicabil - spune el - dacă avem în vedere creșterea inflației generată de mărirea nesustenabilă a salariilor din sectorul bugetar”.

În plus, ”marja de profit a băncilor este minimă”, mai spune analistul financiar, care provoacă Guvernul la ”o discuție bazată pe cifre, nu pe rațiuni politice”:

”Guvernul ar trebui să se concentreze pe alte măsuri, dacă într-adevăr vrea să ajute economia. Să se concentreze pe măsuri deflaționiste. Companiile au costuri foarte mari cu oamenii (n.r. angajații) din cauza majorărilor nesustenabile ale salariilor din sectorul public, iar apoi, forțate, și în sectorul privat, iar toate acestea se duc în prețuri. Cu inflație mare nu ai cum să ai dobânzi mici”, spune Iancu Guda.

Ascultă:

 
Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda, despre amenințările lui Tăriceanu la adresa băncilor