Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Facturi mai mari: Statul vrea să îi facă pe români investitori în energie. Consumatorii fără vină cer să se facă lumină

idee.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Consumatorii de energie, inclusiv cei casnici, ar putea plăti în plus la factură, dacă Ministerul Energiei va implementa un mecansim de sprijin al investitorilor în tehnologii cu emisii reduse carbon. Numai pentru modernizarea reactoarelor de la Cernavodă și pentru proiectele de energie regenerabilă, consumatorii ar urma să scoată din buzunar în jur de 340 de milioane de euro.

Contribuția va fi inclusă ca poziție separată în factura clienților finali, aplicată tuturor consumatorilor de energie electrică, se arată în proiectul postat pe pagina de internet a Ministerului. 

Schema se aplică și în alte țări. Implementarea acestui mecansim trebuie să vină însă la pachet cu transparență și cu regândirea sistemului de protecție socială, atrage atenția Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: 

R.N.: În primul rând pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă și eventual construirea reactoarelor 3 și 4. (…) E adevărat că trebuie comunicat. Trebuie spus că prețurile vor crește. Este normal să ajungem cât mai rapid să definim care sunt consumatorii vulnerabili și statul să îi ajute pe cei ce nu își pot plăti facturile la energie. (…) Nu suntem singurii care propunem un astfel de sistem. Primii au fost cei din Marea Britanie. Autoritățile trebuie să fie sincere, transparente, să comunice cu oamenii. Și repet: este foarte important să începem să facem protecție socială așa cum trebuie. Și nu printr-un preț impus de care beneficiază toată lumea. 

Rep.: Dacă mă uit spre ce se întâmplă în realitate, văd că statul vine și ia dividende special, include în portofoliul Fondului Suveran companii din energie și, insist, vine tot către consummator, să îi pună ceva în plus pe factură.

R.N.: Aveți dreptate. Ar fi trebuit să nu ia dividende și să lase banii companiilor și să vină cu acest sistem de spijin complementar profiturilor pe care companiilor deja le aveau în conturi. Nu vă contrazic, dar sistemul e necesar, dacă vrem ca România să continue să își asigure producția de energie electric prin forțele proprii, adică să nu devenim importatori. 

 

Ascultă AICI interviul integral: