Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European: IMM-urile europene vor avea acces la piețele de capital

euro.jpg

Emisiunea de obligațiuni în valoare de 3 miliarde euro scoate în evidență riscurile economiei românești. Iar ele nu sunt mici și nici puține.
Emisiunea de obligațiuni în valoare de 3 miliarde euro scoate în evidență riscurile economiei românești. Iar ele nu sunt mici și nici puține.
Image source: 
pixabay.com

Consiliul Uniunii Europene a confirmat un acord încheiat, la 6 martie, între președinția română și Parlamentul European, vizând facilitarea accesului IMM-urilor la piețele financiare. Inițiativa vizează îndeosebi accesul la „piețele de creștere pentru IMM-uri”, o categorie de locuri de tranzacționare creată recent, destinată micilor emitenți.

Din cele 20 de milioane de IMM-uri din Europa, doar 3.000 sunt în prezent cotate la burse de valori. Această situație se datorează, pe de o parte, costurilor de conformare ridicate și, pe de altă parte, nivelului insuficient de lichiditate. Prin urmare, normele propuse au drept scop eliminarea birocrației cu care se confruntă întreprinderile mai mici.

„Grație acordului cu Parlamentul European, vom facilita accesul întreprinderilor mici și mijlocii la finanțarea de care au nevoie pentru a se extinde și a crea locuri de muncă în UE. Aprobarea acestei reforme plasează încă o piatră de temelie la uniunea piețelor de capital”, a declarat ministrul român de finanțe, Eugen Teodorovici.

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a organizat ieri și alaltăieri, la Palatul Parlamentului un seminar dedicat apărării la nivelul Uniunii Europene,  “Coordinated annual review on defence” –CARD.

Activitatea, organizată de Statul Major al Apărării a reunit experți din statele membre ale Uniunii Europene, reprezentanți ai Agenției Europene de Apărare și ai Statului Major al UE, precum și membri ai Comitetului Militar al Uniunii.

„CARD oferă statelor membre participante instrumente pentru a spori cooperarea între planurile de apărare națională, dintr-o perspectivă europeană, şi angajarea sistematică în apărarea comună”, a declarat directorul Departamentului capabilități, armament și tehnologie din cadrul Agenției Europene de Apărare, Martin Konertz.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal european: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 21 martie 2019