Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE va avea un buget record pentru start-up-urile din domeniul tehnologic: 9 miliarde de euro

poza_cluj.jpg

Image source: 
Clujinsider

Comisarul european pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, a anunțat la Cluj, unde a participat la Start-Up Summit Europe, că sprijinul financiar pentru acest domeniu va fi de 9 miliarde de euro.

Obiectivul principal al Comisiei Europene este acela de a încuraja inovarea în domeniul digital. Comisarul european Mariya Gabriel a declarat că hub-urile de inovare nu trebuie să fie concentrate doar în câteva centre, ci ele trebuie să se dezvolte pe întreg continentul. Comisarul european pentru economie digitală și societate digitală a declarat la Cluj că își dorește să existe un astfel de hub în fiecare regiune europeană, însă a atrasa atenția că inovarea trebuie să se bazeze pe valori etice.

”Pentru noi, Comisia Europeană, ecosistemul de start-up-uri este una dintre cele mai mari priorități. Este foarte clar că azi avem trei elemente-cheie. Primul este asigurarea mai multor fonduri pentru ele. De aceea, sunt foarte mândră că propunerea mea pentru un nou program Europe Digital, cu un buget de 9 miliarde de euro, a fost finalizată cu succes în timpul președinției românești. Acesta este un pas foarte concret și un semnal foarte puternic pentru start-up-urile noastre. Al doilea este că ele au nevoie de mai multe rețele. De aceea, dacă vă amintiți, acum patru luni, la Sofia, am înființat prima rețea europeană a start-up-urilor din Europa Centrală și de Est. Iar cel de-al treilea punct important este să ne amintim că avem ceva unic; nu suntem China, nu suntem Statele Unite pentru că avem valori”, a spus comisarul.

De asemenea, comisarul european Mariya Gabriel a declarat că doar împreună statele membre ale Uniunii Europene pot face față cu succes unei competiții globale tot mai accentuate:

”Pentru bugetul viitor din 2021 - 2027, mesajul nostru este foarte clar: avem cinci zone în care nici un stat membru nu poate să facă singur față tuturor provocărilor. Este vorba de inteligența artificială, hub-urile de inovare digitală, securitate cibernetică, calculatoare de înaltă performanță și aptitudini digitale. Avem nevoie de talentele noastre, de experții noștri aici, în Europa”.

Organizatorii Start-Up Summit Europe cred că în rețeaua europeană a hub-urilor digitale inovatoare trebuie să intre deopotrivă companii private, antreprenori, clustere, universități și autorități publice. În acest domeniu, Clujul este văzut drept un exemplu de succes. Statisticile oficiale arată că în oraș există peste 20.000 de specialiști în IT, iar unul din 11 clujeni lucrează în domeniul tehnologiei informației. În oraș există două clustere din domeniul digital, iar două universități pregătesc viitori specialiști în tehnologia informației.

 
Ascultă aici reportajul integral: