Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de riscantă este economia românească

euro.jpg

Emisiunea de obligațiuni în valoare de 3 miliarde euro scoate în evidență riscurile economiei românești. Iar ele nu sunt mici și nici puține.
Emisiunea de obligațiuni în valoare de 3 miliarde euro scoate în evidență riscurile economiei românești. Iar ele nu sunt mici și nici puține.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Pe nepusă masă, guvernul a lansat ieri un împrumut pe piețele internaționale în valoare de trei miliarde euro. Este o sumă record care se dorește a fi obținută prin emisiuni de obligațiuni cu scadențe la 7, 15 și 30 de ani.

Împrumutul face parte dintr-un program mai amplu, în valoare de 27 miliarde euro, iar cele trei miliarde atrase ieri sunt, de fapt, ultima tranșă a acestui program de finanțare. În esență, diversificarea surselor de finanțare, inclusiv de pe piețele externe, și prelungirea termenelor de rambursare sunt lucruri pozitive. România are și va avea nevoie de finanțare, iar cu cât piețele de pe care obține banii sunt mai diferite și scadențele sunt mai lungi, povara datoriei se suportă mai ușor.

Lectura prospectului de emisiune a împrumutului este extrem de interesantă. Trebuie spus că prezentarea a fost făcută de câteva dintre cele mai importante bănci de investiții care au organizat acest împrumut. Aranjorii împrumutului au fost Erste Bank și Societe Generale. Iar printre dealerii emisiunii se află J.P. Morgan, ING, Deutsche Bank sau Nomura.

Astfel, prospectul de emisiune atrage atenția investitorilor asupra riscurilor care planează asupra României. Iar aceste riscuri sunt asumate și de guvernul român.

Atenționările incluse în prospectul de emisiune sunt următoarele: economiile din regiune încetinesc, ceea ce este posibil să afecteze și creșterea economică a României. Există riscul unei încetiniri a cererii pentru exporturi a economiei autohtone, precum și de creștere a prețurilor la gazele naturale și petrol. De asemenea, balanța de cont curent, balanța de plăți sau rezervele internaționale pot fi cauze pentru o creștere economică mică sau chiar o recesiune.

Alte riscuri văzute de analiștii care au întocmit prospectul de emisiune sunt legate de declinul investițiilor străine directe, creșterea inflației, volatilitate crescută a ratei de schimb valutar, variații puternice ale producției agricole și o reducere a furnizării de gaze din producția internă. Disputele politice și comerciale dintre România și partenerii comerciali și incertitudinile poltice sunt riscuri particulare și suplimentare asupra cărora autorii prospectului au ținut să atragă atenția.

Acesta este un pachet special de riscuri, pe care autorii raportului țin să le menționeze. Există însă trecute în revistă și riscurile clasice. Printre acestea se numără: incertitidinile politice și economice pot avea efecte negative asupra economiei. La acest capitol este vorba despre întârzierea reformelor, dar și despre subcapitalizarea companiilor de stat și private, o populație îmbătrânită și un spor natural negativ, inegalitatea accentuată a dezvoltării regiunilor și o diferență semnificativă în materie de infrastructură.

Apoi, prin definiție, o economie emergentă precum cea a României are inevitabil mai multe riscuri decât una dezvoltată.

Desigur, analiza ajunge și la impredictibilitatea legislației financiare și bancare. Iar la acest capitol sunt menționate unele inițiative parlamentare plus celebra Ordonanță 114.

Infrastructura nu este dezvoltată, iar România are dificultăți majore în a finanța și construi infrastructură. În același timp, există întârzieri semnificative în ceea ce privește reforma companiilor de stat.

Alte riscuri care planează asupra economiei autohtone sunt deficitul în creștere al balanței de plăți, inflația, rata de schimb, deficitul bugetar și riscul de a depăși 3% din PIB. Corupția și spălarea de bani sunt menționate și ele la capitolul riscuri. Este după cum se poate vedea o adevărată panoplie de riscuri. Ele sunt urmărite cu interes în lume, dar trecute sub tăcere la București.

 
Cât de riscantă este economia românească (AUDIO)