Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O noapte furtunoasă la guvern

guvern.jpg

Guvernul Dancila, demis prin moțiune de cenzură, nu ezită să ia o serie de măsuri discutabile. Angajarea de noi funcționari în instituțiile publice este una din probleme. De asemenea, cazul Tarom ne oferă mai multe repere despre felul în care sunt conduse
Guvernul Dancilă, demis prin moțiune de cenzură, nu ezită să ia o serie de măsuri discutabile.
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Ieri, președintele PSD a declarat într-o conferință de presă că guvernul va decide până dimineață dacă pentru consumatorii industriali se poate elimina plafonarea prețului la gazele naturale. „Au fost discuții și sunt în continuare”, a încheiat subiectul dl. Dragnea.

Așadar, este foarte probabil ca la guvern să fi fost o noapte furtunoasă, în care s-a decis modificarea modificărilor la modificările Ordonanței 114. Sună exagerat, dar lucrurile stau chiar în felul acesta. Marți, la ora 10 seara au fost publicate modificările propuse. Miercuri, presa a aflat despre o serie de modificări ale modificării. În fine, ieri după-amiază, Liviu Dragnea a anunțat că guvernul va decide modificările finale, cel mai târziu în această dimineață.

Aproape că devin mai puțin importante schimările legislației, cel puțin până se clarifică situația. Pentru că este posibil să existe niște schimbări de ultimă oră, adică în dimineața aceasta.

Foarte important este modul în care s-a făcut legiferarea acestei ordonanțe. De la început, până la modificările de azi dimineață. De exemplu, legea transparenței decizionale cere explicit ca anunțul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ să fie adus la cunoștința publicului cu cel puțin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare și adoptare de către autoritățile publice.

Cu modificările de astăzi ale Ordonanței 114 nu se poate vorbi de 30 de zile, ci de cel mult 30 de minute, după noaptea furtunoasă de la guvern.

O ultimă observație legată de transparența decizională este că legea vorbește de „lucruri sfinte” precum, elaborarea unui act normativ, analiză sau avizare. În locul acestui proces decizional elaborat, ordonanța 114 a oferit o variantă mult mai simplă: un guvern care va hotărî spre dimineață cum arată modificarea modificării la modificarea Ordonanței 114.

În aceste condiții, nu este de mirare că instituțiile internaționale vin cu clarificări esențiale legate de celebra ordonanță. Banca Centrală Europeană, de exemplu, a transmis precizarea că nu a agreat forma modificată a ordonanței care privește sistemul bancar. Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat că a obținut acordul de la Banca Centrală Europeană asupra schimbărilor făcute asupra ordonanței. De asemenea, Comisia Europeană a atenționat România că plafonarea tarifului nu respectă directiva europeană privind gazele naturale.

Nu mai vorbim de actorii economici care vor fi afectați de ordonanță. Industria telecom, de exemplu, a amenințat cu atacarea unor prevederi ale ordonanței pentru excepția de neconstituționalitate. Banca Națională a dispărut dintr-odată din peisaj, fără ca reprezentanții instituției să mai spună care au fost concluziile grupului de lucru comun BNR și Ministerul Finanțelor pe tema ROBOR. În schimb, ne-am trezit cu un nou indice care va fi luat în calculul dobânzii la contractele de credit în lei.

În tot acest context, ieri ministrul finanțelor, a anunțat că două spitale regionale, la Constanța și la Craiova, nu vor mai fi construite cu bani europeni, ci într-un sistem guvern-guvern. Spitalul de la Constanța urmând să fie construit cu statul turc.

Întâmplarea face ca ieri, Ziarul financiar să publice un articol despre situația economică a Turciei. Astfel, guvernul turc sacrifică rezervele valutare ale țării și încrederea în banca centrală pentru a împedica lira să se prăbușească. Turcii confruntați cu scăderea mondei naționale, cu pericolul unei noi recesiuni și cu dobânzi înalte, își orientează economiile către dolari. În aceste condiții economice complicate, va fi interesant de văzut cum va decurge colaborarea dintre guvernul României și cel al Turciei pentru construirea spitalului regional din Constanța.

În fine, tot ieri Banca Transilvania avertizează, într-o analiză, că dinamica indicatorilor macroeconomici globali confirmă finalul ciclului economic de creștere post-criză, cel mai lung de după al doilea război mondial pentru Statele Unite. Adică, mai direct, economia americană și cea europeană încetinesc.

Se poate spune că Guvernul Dăncilă face abstracție de evoluțiile din economia mondială și de riscurile din economia locală și ațâță focul unei posibile recesiuni.