Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce prevestesc datele bugetare

grafic.png

Ministerul Finanțelor a făcut publice datele bugetare pe primele două luni ale acestui an.
Ministerul Finanțelor a făcut publice datele bugetare pe primele două luni ale acestui an.
Image source: 
pixabay.com

Cu o întârziere de câteva zile, absolut de neînțeles, Ministerul Finanțelor a făcut publice datele bugetare pe primele două luni ale acestui an. În anul 2019, mai mult ca în alte dăți, datele bugetare oferă o imagine asupra economiei și asupra politicilor publice.

La prima vedere, există o veste bună și anume veniturile bugetare au crescut în ritm mai rapid decât cheltuielile. Este o proporție care nu s-a mai consemnat de o bună bucată de vreme.

Veniturile au crescut, în primele două luni ale anului, cu 10,8%, iar cheltuielile cu 8,6%. Dar vestea bună se oprește aici. În afară de devansarea creșterii cheltuielilor de către venituri, parcă nimic nu mai este pozitiv în buget.

Prima dovadă în acest sens este chiar creșterea impresionantă a salariilor, cu 25%, a bunurilor și serviciilor, cu 21% sau creșterea cheltuielilor cu dobânzile cu 15%. Să adăugăm și creșterea cu 18% a cheltuielilor cu asistența socială, adică a celor cu pensiile. Procentajele de creștere sunt mari și ele depășesc cu mult creșterea medie a cheltuielilor bugetare, de numai 8,6%.

Logic, pentru echilibrare, era nevoie de tăierea unor cheltuieli. Iar acest lucru s-a realizat la capitolul cheltuieli de capital, adică de investiții, care au scăzut în primele două luni ale acestui an, cu 78%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Este posibil, dar nu este sigur, că reducerea cheltuielilor cu investițiile s-a făcut și din cauză că România nu a avut un buget aprobat. Chiar dacă în mod tradițional în România investițiile publice demarează extrem de greu la începutul anului.

Așadar, deficitul bugetar a fost pe primele două luni ale anului de 5,2 miliarde lei, un deficit mai mic decât în anul 2018, dar consistent dacă ne gândim la anii în care bugetul defila în primele luni ale anului cu excedent și nu cu deficit.

Sunt câteva semne îngrijorătoare și la capitolele de venituri bugetare. Încasările din impozitul pe salarii și pe venit au scăzut cu 25%, fapt explicabil prin scăderea impozitului de la 16% la 10%.

Este surprinzătoare creșterea din dreptul contribuțiilor de asigurări cu 27%, dat fiind că efectul transferului contribuțiilor de la angajator la angajat s-a diluat anul acesta. În aceste condiții, o creștere cu 27% se putea obține doar pe baza creșterii salariilor bugetare, a salariului minim și, eventual, a creșterii numărului de salariați din economie.

De aceea susținerea creșterii pensiilor în special prin creșterea salariilor bugetare poate fi pusă la un moment dat în dificultate de încasările care vin din sectorul privat. O contractare a economiei ar duce la reducerea veniturilor bugetare și implicit la probleme de onorare a plății salariilor bugetare și a pensiilor.

Ieri, consilierul președintelui României, pe probleme economice, a observat că ventiurile bugetare au scăzut în luna februarie, față de luna precedentă, cu 20%. Nu este neapărat un lucru nou. Și anul trecut, veniturile au scăzut în această perioadă a anului, din motive să le numim conjuncturale. Dar, ceea ce surprinde este amplitudinea scăderii. Anul acesta, veniturile s-au redus cu 20%, februarie față de ianuarie, iar anul trecut cu numai 11%. De aceea, ambițioasa țintă de creștere a veniturilor bugetare cu 16%, anul acesta, este sub semnul întrebării. Mai ales dacă avem în vedere că încasările din TVA și accize sunt cu aproape 45% mai mici în februarie față de ianuarie. Oricât de conjuncturală este activitatea din luna februarie, o scădere atît de abruptă nu se poate justifica doar prin situația specială a celei de a doua luni a anului.

De asemenea, sumele bugetare încasate din bani europeni au fost cu un sfert mai mici decât anul trecut. Aceste cifre demonstrează o evoluție. Aceea a unei economii care este departe de creșterea economică din ultimii ani.

 
Ce prevestesc datele bugetare (AUDIO)