Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Două greve și un contract de la partid

romania.png

Primăvara apar grevele în sectorul privat, o dată cu negocierea bugetelor firmelor. În schimb, o companie de stat și-a asigurat un contract cu principalul partid de guvernământ.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Poate ceva mai târziu decât de obicei, din cauza valurilor făcute de ordonanța 114, în România apare și sezonul de greve de primavară. Mulți ani la rând, devenise deja tradițională greva muncitorilor de la Mioveni, de la uzinele Dacia, care în fiecare primăvară se mobilizau pentru grevă exact în momentul în care se finaliza bugetul de salarii pentru anul în curs. Și tot în fiecare an, aproape matematic, după câteva zile de greve, administrația și sindicatele se înțelegeau asupra creșterilor de salarii, matematic, la jumătatea distanței dintre cererile sindicatelor și oferta inițială a conducerii uzinei. Anul trecut, însă, tradiționala grevă de la Dacia nu a mai avut loc, ceea ce ne arată că administrația și sindicatele au înțeles ceva din conflictele de muncă anterioare.

Anul acesta, am avut trei premiere deosebite în relația sindicate-conducerea companiilor. Este vorba despre o grevă prelungită la fabrica Electrolux din Satu Mare, un anunț privind declanșarea unei greve la compania Alro din Slatina și, în fine, un contract ciudat încheiat între sindicatul de la Poșta Română și partidul de guvernământ.

Să plecăm de la cazul Alro. Ieri, două sindicate din companie au anunțat declanșarea conflictului de muncă. Motivul? Sindicatele au cerut creșterea salariilor cu 800 lei pe lună pentru fiecare angajat, ceea ce înseamnă o sumă netă de 450 lei. Liderii de sindicat au declarat că salariile la Alro sunt între 1.300 și 3.100 lei net. Doar pentru a face o comparație, să mai completăm că directorul general al companiei a avur un venit mediu lunar de aproximativ 54.000 euro, adică aproximativ 243.000 lei. Nu se pune problema ca salariile muncitorilor de nivel mediu să fie neapărat apropiate de salariul managementului. Dar un raport de la 1 la 186 între salariul cel mai mic și cel mai mare, este deja foarte mult.

De asemenea, liderii de sindicat de la Alro Slatina susțin că acționarii au încasat dividende de 70 milioane dolari, în contul anului 2018. Avantajul în cazul companiei din Olt este cotarea la Bursă astfel că informațiile transmise de sindicate pot fi verificate. Din raportările companiei către Bursă se poate afla că firma a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproximativ trei miliarde lei, un profit net de 233 milioane lei, iar dividendele distribuite sunt în valoare de 694 milioane lei, care reprezintă dividendele obținute în anii 2017 și 2018. Totodată, investițiile companiei au fost de 77 milioane de dolari, ceea ce nu este deloc o sumă de neglijat. Efortul companiei pentru creșterea salariilor ar fi, în situația în care s-ar accepta cererile sindicatelor de 800 lei pe lună pentru fiecare angajat înmulțit cu 2.500 de salariați, rezultă o cheltuială totală de 24 milioane de lei, adică aproximativ 10% din profitul net obținut anul trecut sau 8% din cifra de afaceri. Desigur, sunt doar calcule seci, din afara companiei. Managementul firmei trebuie să decidă dacă revendicările salariale pot fi satisfăcute sau nu, dar indicii par favorabili salariaților. Din acest punct de vedere va fi interesant de văzut cum va evolua protestul de la Alro Slatina.

La Electrolux Satu Mare, situația este mult mai complicată. De mai mult de 20 de zile muncitorii se află în grevă. Sindicatul a cerut o creștere salarială cu 620 lei brut lunar, în timp ce administrația oferă o creștere cu 5% a salariilor plus un bonus de 150 lei, ceea ce ar însemna un plus de 150 lei net la salariu.

Mai trebuie adăugat că Electrolux a acumulat pierderi de 105 milioane lei, în perioada 2008-2015, revenind în anul 2016 la un profit de aproximativ 12 milioane de lei. La fabrica din Satu Mare se produce un aragaz special, în premieră mondială, ceea ce înseamnă că există o valoare adăugată semnificativă. Este puțin, probabil, însă ca firma din Satu Mare să poată oferi salarii ca în Suedia, așa cum au cerut sindicatele, pentru că performanțele diferă. Dar, un plus salarial se poate acorda.

În fine, sindicatele de la compania națională Poșta Română au pus umărul la creșterea veniturilor firmei semnând un contract cu principalul partid de guvernământ. După cum se poate vedea, banii de la stat și de la partid sunt mai siguri și mai simplu de obținut decât cei din economia liberă.

 
Două greve și un contract de la partid (AUDIO)