Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța - România: 1,46% - 4,65%

dobanzi.png

Cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare
Cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare
Image source: 
pixabay.com

Întâmplarea face ca ieri Franța să se fi împrumutat de pe piața externă printr-o o emisiune de obligațiuni. Tot întâmplarea face ca termenul de împrumut să fie de 30 de ani. Pănă aici, situația este identică cu cea a României, care a realizat o emisiune de obligațiuni pe piețele internaționale cu o scadență tot la 30 de ani.

Emisiunile de obligațiuni au venit într-un moment în care investitorii sunt interesați de astfel de achiziții sigure întrucât băncile centrale au anunțat deja o stagnare a dobânzilor. În acest context, investitorii sunt interesați să cumpere active sigure, precum obligațiuni emise de state.

Suma pe care a împrumutat-o Franța, la scadența de 30 de ani, a fost de aproximativ 1,9 miliarde euro, adică destul de aproape de România, care s-a împrumutat pe 30 de ani cu 1,35 miliarde euro. Trezoreria franceză are un program de împrumut pentru anul acesta în valoare de 200 miliarde euro, în timp ce România va trebui să se împrumute cu 70 miliarde lei, adică aproximativ 15 miliarde euro.

La Paris, toată lumea este de acord că piața este acum extrem de favorabilă statelor care doresc să se împrumute de pe piețe, pentru că evoluția economiei mondiale este plină de incertitudini, ceea ce îi face pe investitori să caute active sigure. Franța a profitat din plin de moment.

Obligațiunile franceze au avut căutare și pentru că oferă dobânzi mai mari decât titlurile germane. Dar, se știe, Germania se împrumută la cele mai mici costuri din Europa, puțin peste zero.

Există, însă, o diferență majoră între emisunea de obligațiuni a Franței și cea a României. Și anume, dobânda. Franța s-a împrumutat la o rată de 1,46%, cea mai mică dobândă din istorie, iar România s-a împrumutat cu o dobândă de 4,65% pe an. Adică, de aproape trei ori mai mult.

O să se spună că una este economia franceză și alta cea a României. Este adevărat. Dar merită să facem această comparație, pentru că uneori folosim Franța sau unele economii europene cu un fel de dublu limbaj.

Când ne convine, uităm că Franța este a doua cea mare economie din Uniunea Europeană și ne găsim scuze prin prisma sensibilităților ei. Adică, ne scuzăm propriul deficit bugetar mare cu deficitul bugetar al Franței aflat foarte aproape de 3% din PIB. Sau comparăm datoria publică redusă a României cu datoria publică a Franței, una din cele mai mari din Uniune. De asemenea, creșterea economică franceză este anemică, spre deosebire de cea a economiei românești.

Cu alte cuvinte, atunci când dorim să ne găsim scuze pentru dezechilibrele la care a ajuns economia românească nu ezităm să dăm exemple de alți indicatori europeni, pe cale să derapeze, inclusiv ai economiei franceze.

De asemenea, se întâmplă tot mai des să auzim ideea că dobânzile practicate de bănci în România sunt mult mai mari decât cele din Austria, Germania sau Franța. Desigur, pentru companiile românești poate fi destul de frustrant. Dar, în același timp, se uită prea ușor că diferența de dobândă este dată de evoluția inflației, de riscul de țară, de piețele de dimensiuni diferite și de capacitatea debitorilor de a rambursa împrumutul.

Toți acești indicatori economici pot părea subiectivi. Todeauna vom putea avea senzația că România merită mai mult și că din diverse considerente băncile străine, companiile multinaționale sau Uniunea Europeană nu ne oferă ceea merităm să primim cu prisosință.

De data aceasta, avem un arbitru cât se poate de neutru și anume piețele financiare internaționale. Rezultatul l-am văzut foarte clar: în aceleași condiții, adică obligațiuni pe 30 de ani, Franța s-a împrumutat cu o dobândă de 1,46%, România cu 4,65%. Contextul financiar internațional, adică orientarea investitorilor către obligațiuni de stat, este la fel pentru ambele economii. Diferă, însă, un lucru esențial și anume încrederea pe care o acordă piețele financiare celor două economii. Pentru că o dobândă mai mică înseamnă o încredere mai mare în statul și în economia în care investitorii își plasează banii.

 
Constantin Rudnițchi compară împrumuturile pe 30 de ani făcute de Franța și România