Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE: Nerespectarea statului de drept va fi sancționată cu blocarea fondurilor europene

dragnea.jpg

Image source: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Parlamentul European a validat un proiect legislativ ce condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept şi de combaterea fraudelor şi a corupţiei.  La RFI, Bianca Toma, director de programe la Centrul Român de Politici Europene, explică de ce acest mecanism este binevenit, dar și cum ar putea el afecta în mod drastic România.

Conform proiectului legislativ, Comisia Europeană va fi însărcinată cu stabilirea ''deficienţelor generalizate cu privire la statul de drept'' şi va decide asupra măsurilor respective, care ar putea include suspendarea plăţilor de la bugetul UE sau reducerea prefinanţării.

Este un proiect cerut insistent de statele occidentale, cele care sunt marii contributori la bugetul UE și totodată cele care vor sancționarea dură a țărilor care nu respectă statul de drept și nu combat eficient frauda și corupția.

Pentru a ajuta Comisia Europeană, un panel de experţi independenţi în drept constituţional şi probleme financiare, format din un expert desemnat de parlamentul naţional al fiecărui stat membru şi cinci numiţi de Parlamentul European, ar urma să evalueze anual situaţia în toate statele membre şi să elaboreze un raport anual asupra celor constatate.

Proiectul validat de eurodeputați trebuie acum să treacă de Parlamentul European şi de Consiliul European.

Comisia Europeană poate stabili că statul de drept e ameninţat dacă e subminat unul din criteriile:

- funcţionarea adecvată a autorităţilor statului membru care implementează bugetul UE;
- funcţionarea adecvată a autorităţilor ce realizează controlul financiar;
- investigarea adecvată a fraudelor, inclusiv a fraudelor fiscale, a corupţiei şi a altor încălcări ce afectează implementarea bugetului UE;
- examinarea judiciară eficient de către tribunale independente;
- recuperarea fondurilor plătite excesiv;
- prevenirea şi penalizarea evaziunii fiscale şi a dublei impuneri;
- cooperarea cu Oficiul European Antifraudă (OLAF) şi, dacă este cazul, cu Biroul Procurorului Public European (EPPO).

Bianca Toma: Nu poți să spui ”sunt în UE, dar respect doar regulile care îmi plac”

”Avem de a face cu un proiect binevenit, care ar putea însă afecta grav România, dacă Puterea de la București continuă să ignore avertismentele Bruxelles-ului”, declară, la RFI, Bianca Toma, director de programe la Centrul Român de Politici Europene.

Nu poți să spui: da, sunt în UE, respect doar regulile care îmi plac și vreau bani. În trecut, în cazul fondurilor suspendate, al dezangajărilor sau chiar al sancțiunilor pe care CE le-a dat României în cazurile în care fondurile UE nu au fost cheltuite corect, sumele au fost suportate de la bugetul de stat. Dar ce ne facem când nu mai există fonduri suficiente la bugetul de stat? Vorbim de blocarea a miliarde de euro și a unor afaceri care se bazează pe aceste miliarde de euro. Nu e de ici de colo. Fără îndoială, va fi o sancțiune foarte importantă pentru statul membru respectiv”, declară specialistul CRPE.

Bianca Toma mai declară că ”despre acest proiect se vorbește la nivel european de doi ani. El este solicitat în mod special de statele vestice, net contributoare la bugetul UE și care sunt nemulțumite de derapajele din state precum Polonia, Ungaria sau România”.

Directorul de programe al CRPE subliniază totodată că suspendarea fondurilor europene de către CE trebuie făcută după criterii clare, pentru a nu fi afectată pe cât posibil activitatea companiilor de bună credință care se bazează pe fondurile europene contractate.

Ascultă: