Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salariile la stat, peste cele din privat. Restructurarea sistemului bugetar, captivă între nevoie și interese electorale

salarii_foto.jpg

Sursa imaginii: 
Marie Barbraud

Crește decalajul dintre veniturile de la stat și cele din privat, chiar dacă IT-iștii rămân angajații cel mai bine plătiți. Potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu net în luna februarie a fost de 2.933 de lei. 

Cifrele arată o creștere a decalajului dintre veniturile de la stat și cele din privat, în favoarea primei categorii. România are nevoie de dezvoltare economică prin creșterea veniturilor, însă sistemul bugetar este  mult prea stufos și lipsit de repere de productivitate, atrage atenția profesorul Mircea Coșea:

”Susțin restructurarea. Pentru că este hiper-dezvoltat în România sectorul public și blochează o acțiune care e absolut necesară: informatizarea. (...) Și pentru că acești oameni au până la urmă o pondere importantă în economia țării ca număr și ca votanți, a fost încetinit și procesul de informatizare. Pentru că informatizarea duce la restructurare. Dar e necesară. Și nu neaparat o restructurare în sectoarele publice importante, cum sunt Sănătatea, Învățământul, Pompierii, Poliția. Ci în ramura birocratică a administrației publice. Sunt prea multe comitete, consilii, fel de fel de organizații, de structuri care s-au dezvoltat. Mănâncă foarte mulți bani publici și dau un randament mic”. 

 

Ascultă AICI interviul integral: