Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transferurile de bani din state bogate către țările de origine, la un nivel record. Câți bani trimit românii?

diaspora.jpg

Image source: 
pixabay.com

Sumele transferate de către locuitorii unei țări bogate spre țara lor de origine, mai săracă, ar urma să ajungă anul acesta  la un nivel record. Totodată, banii respectivi vor deveini  princuipala sursă de finanțare externă a statelor de origine, după cum reiese dintr-o analiză a Băncii Mondiale. 

 

550 de miliarde de dolari ar urma să fie transferați, anul acesta, din state bogate spre țările de origine. Banii din diaspora devin astfel principala sursă de finanțare externă a țărilor emergente – în condițiile în care, potrivit analizei Băncii Mondiale, citată de profit.ro, tendința se păstrează an de an, ba, mai mult, sumele trimise acasă ating record după record. În 2018 de exemplu, transferurile s-au apropiat de 530 de miliarde de dolari, cu aproape 10% mai mult, comparativ cu anul anterior. Cei mai mulți bani au fost trimiși în India, aproape 80 de miliarde, China, 67, Mexic și Filipine, ambele cu peste 30 de miliarde de dolari pompați în economie din exterior. 

Este o situație similară și cea a României, la o scară mult mai mică: în 2018, potrivit datelor oficiale, au fost trimiși rudelor din țară peste 4,3 miliarde de dolari, aproape 2% din produsul intern brut.