Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România vinde mult și importă și mai mult: Deficitul comercial rămâne accentuat

exporturi.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Evoluție peste așteptări a exporturilor: potrivit unei analize preliminare, anul acesta România ar putea trece de pragul de 70 de miliarde de euro, impulsionată de câteva ramuri economice în plin fuleu. Chiar și așa însă, deficitul comerical rămâne accentuat.

Industria auto, respectiv construcția de mașini și piese, industria IT și agricultura sunt principalele motoare care ar urma să ducă exporturile României peste pragul de 70 de miliarde de euro. Statistic, exporturile au crescut oricum spectaculos, dacă se ia anul 2010 drept referință. Numai anul trecut, economia autohtonă a vândut produse și servicii de aproape 68 de miliarde de euro, cu peste 80% mai mult comparativ cu 2010. În egală măsură însă, comparativ cu același an, importurile au crescut la rându-le cu peste 90%, situație în care balanța comercială rămâne dezechilibrată. 

Potrivit analizei Moneycorp, citată de profit.ro, peste 22 de mii de companii au la acest moment  activitate de export în România. Companiile cu capital străin exportă, în medie, de 5 milioane de euro, în timp ce firmele cu capital integral românesc înregistrează o medie de 600.000 euro, mai arată cercetarea. Germania și Italia sunt piețele comunitare cel mai accesate de produsele și serviciile românești. Aceleași țări sunt și principalele piețe de unde importă România. 

În fine, economia românească are potențialul de a depăși granița de 100 de miliarde de euro în materie de exporturi în următorii 5-7 ani, însă rămâne ridicat și apetitul pentru consum intern.

Deficitul commercial rămâne așadar ridicat și influențat inclusiv de infrastructura slab dezvoltată.
Sunt așadar două planuri paralele: cresc exporturile, însă se adâncește și deficitul. Acest indicator  a avansat cu 45% în primele două luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,41 miliarde de euro, după arată datele publicate săptămâma aceasta de Institutul Naţional de Statistică.