Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Luptând cu contrabanda mâncând ridichi în piața din Colibași

dragnea_colibasi.jpg

Sursa imaginii: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Aflat în comuna Colibași, din județul Giurgiu, în piață, președintele PSD, Liviu Dragnea a vorbit, printre altele, despre lupta cu contrabanda pe care trebuie să o ducă instituțiile statului. A și numit aceste instituții plecând de la Vamă și Antifraudă și până la Autoritatea Sanitar Veterinară și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Referirea dlui Dragnea era la legumele și fructele care intră în România. Probabil este vorba despre mărfurile care intră din statele din afara Uniunii Europene. Dar contrabanda este mai diversificată decât la mărfuri precum legume sau fructe.

Ultimul președinte al ANAF care a vorbit deschis despre modernizarea instituției a fost, în urmă cu doi ani, dl. Bogdan Stan. Acesta a explicat, chiar la RFI, stadiul în care se afla, în anul 2017, procesul de modernizare al ANAF.

Iar situația era aproape disperată. În primul rând, explica fostul președinte al ANAF, programul de modernizare informatică, ce trebuia finanțat printr-un împrumut de la Banca Mondială, stagnase. Adică, timp de patru ani nu se întâmplase nimic, în ceea ce privește achiziția de echipamente informatice. Serverele și unitățile de stocare de date aveau un un grad avansat de uzură morală și fizică.

Nu se știe exact care este situația în acest moment, dar, recent, a fost amânat termenul de depunere online a unei declarații fiscale de către persoanele fizice pentru că efectiv serverele fiscului au cedat în fața avalanșei de cereri online. De asemenea, legarea caselor de marcat electronice s-a amânat din aceleași motive, lipsa de capacitate a serverelor fiscului. Toate acestea ne arată că problemele semnalate în urmă cu un an și jumătate nu s-au rezolvat nici până acum.

Tot în vara anului 2017, fostul președinte al ANAF a explicat și situația scannerelor din vămi, instrumente extrem de utile în lupta cu contrabanda. Astfel, în urmă cu un an și jumătate, Curtea de Conturi a constatat că serviciile asigurate de prestator, adică de compania care opera scannerele, au fost supraevaluate și au adus prejudicii bugetului de stat. Ca atare, dosarele au fost trimise la DNA.

Dar, mai important, fostul președinte al ANAF a anunțat că se va iniția o nouă procedură de achiziție, care să pună în funcțiune scannerele din vămi. Oare, în acest moment, funcționează sau nu aceste scannere, atât de importante pentru lupta cu contrabanda?

Cu siguranță, oficialii români atunci când anunță ofensiva împotriva contrabandei, chiar și din piața de la Colibași, ar trebui să precizeze, înainte de toate, stadiul de modernizare informatică a ANAF și dacă scannerele din vămi funcționează sau nu.

Până să vedem rezultatele luptei instituțiilor statului împotriva contrabandei, avem primele reacții la controalele făcute de fisc la marii contribuabili. Un reprezentant al unei mari firme de consultanță a explicat, ieri, că la o parte dintre marile companii s-a declanșat controlul fiscal, care se concentrează pe prețurile de transfer, pe împrumuturile intra-grup, pe tranzacțiile extracomunitare și pe plata TVA. Sunt teme cunoscute de mult timp.

În cele din urmă, este bine că s-a declanșat controlul la companiile mari, cele mai multe firme cu capital străin. Poate în felul acesta ne vom lămuri câtă legendă și cât adevăr este în afirmația că firmele multinaționale scot profiturile din țară în mod agresiv. Cu condiția ca mâine, peste un an sau mai târziu, fiscul să prezinte, în mod transparent, concluziile acestor controale.

 
Luptând cu contrabanda mâncând ridichi în piața din Colibași (AUDIO)