Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Clasa de mijloc nu mai merge în Paradis

oecd_facturi.jpg

„Sub presiune: clasa de mijloc în pierdere de viteză” se intitulează un raport OECD care semnalează că veniturile pe care le obțin cei care fac parte din clasa de mijloc sunt relativ stabile, în timp ce cheltuielile cu locuința și cu educația au crescut...
Image source: 
Facebook / OECD

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a publicat un raport care analizează situația clasei de mijloc din lume. Raportul se intitulează sugestiv „Sub presiune: clasa de mijloc în pierdere de viteză”. Această categorie socială se confruntă cu o problemă: veniturile pe care le obțin cei care fac parte din clasa de mijloc sunt relativ stabile, în timp ce cheltuielile cu locuința și cu educația au crescut.

De ce se fac analize legate de clasa intermediară? Pentru că, în continuare, clasa de mijloc este o valoare aspirațională. O clasă de mijloc solidă reprezintă un suport pentru sănătatea economiei și a societății, în general. Prin consumul pe care îl generează, prin investițiile în educație, sănătate și în locuire, clasa de mijloc este un motor important pentru economie. Dar, totodată, clasa intermediară face presiuni asupra administrației pentru a avea servicii publice de calitate, este intolerantă la fenomenul corupției și are încredere în valorile și instituțiile democratice.

Specialiștii îi includ în clasa de mijloc pe toți cei care au venituri cuprinse între 75% și 200% din câștigurile medii pe economie. Cuantumul veniturilor a crescut tot mai mult în ultimii ani, în timp ce generațiile tinere sunt tot mai puțin prezente în clasa de mijloc.

De asemenea, în termeni nominali, cifrele diferă destul de mult de la țară la țară, în funcție de venitul mediu. De exemplu, în Mexic, calificarea în clasa intermediară se face pentru un interval cuprins între câștiguri anuale cuprinse între 3.800 și 10.000 dolari. În Luxemburg, însă, apartenența la clasa de mijloc este cuprinsă între 26.500 și 70.000 de dolari. Pentru un venit anual de 23.000 de dolari, o persoană se află în clasa de mijloc în 25 din cele 35 de state membre OECD.

Costurile mărfurilor și serviciilor consumate de clasa de mijloc au crescut constant în ultimele decenii, mai mult decât rata inflației. De exemplu, prețul locuințelor a crescut de trei ori mai mult decât câștigurile medii. Toate acestea se întâmplă în contextul în care clasa de mijloc se confruntă tot mai mult cu un fenomen de insecuritate a locurilor de muncă. Unul din șase joburi care sunt plătite mai bine decât media pe economie riscă să fie afectat de automatizare. Este un procent mai mare decât cel al locurilor de muncă care sunt bine plătite. În plus, în ultimii ani, numărul persoanelor care se află în clasa de mijloc a scăzut.

Interesant este că în statele OECD, două treimi din populație se consideră că fac parte din clasa de mijloc. Conform propriei identificări, cea mai mare pătură intermediară este în statele nordice, cu excepția Finlandei, la care se adaugă Olanda, Luxemburg și Elveția. În toate aceste state, rata clasei de mijloc ajunge la 70% din populație.

La polul opus, se află state precum Portugalia, Brazilia, Chile sau Marea Britanie, care au, conform propriilor declarații, doi din cinci cetățeni care se află în clasa de mijloc. Statele Unite ale Americii și Israel au o rată de 50% a clasei intermediare.

Cetățenii se pot identifica cu clasa de mijloc, dar trebuie ținut cont și de circumstanțele socio-economice alte fiecărui stat. De exemplu, în Italia, India sau Mexic o bună parte a populației se identifică cu clasa de mijloc. O explicație poate fi aceea că există o diferență semnificativă între clasa săracă și pătura bogată.

În medie, pentru statele membre OECD, rata clasei de mijloc a scăzut în perioada 1980-2010, de la 64% la 61%. Scăderea clasei de mijloc se suprapune cu creșterea păturii sărace și cea a clasei bogate. Ceea ce arată că într-adevăr clasa de mijloc este sub presiune.

Ce pot face guvernele pentru ca situația clasei de mijloc să nu se deterioreze în continuare? Raportul OECD arată că statele ar trebui să reformeze și să facă mai accesibile sistemele de educație și de achiziționare a unei locuințe.