Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist financiar: „Creditele nu vor fi mai mici odată cu noul indice ROBOR”

bani.jpg

 Noul indice ROBOR s-ar putea aplica şi creditelor în curs, nu doar celor noi, așa cum prevede ordonanța de urgență a Guvernului
Noul indice ROBOR s-ar putea aplica şi creditelor în curs, nu doar celor noi, așa cum prevede ordonanța de urgență a Guvernului

Noul indice ROBOR s-ar putea aplica şi creditelor în curs, nu doar celor noi, așa cum prevede ordonanța de urgență a Guvernului.  Amendamentul, formulat de senatorul ALDE Daniel Zamfir a trecut de Comisia Economică a camerei superioare. Digi 24 amintește că, susținătorii ideii spun că actualul ROBOR este trucat si că se va crea o „discriminare” dacă indicele nu ar fi aplicat la toate creditele.

Analistul financiar Dragoș Cabat atrage atenția că noul ROBOR, dacă va fi aplicat, va avea o mai mare volatilitate. Asta înseamnă că pe termen lung ratele pot fi mai mici, dar și mai mari, așa încât potențialele beneficii se vor anula.

“  Măsura nu a avut un fundament economic de la început, nici o secundă. Schimbarea modului de calcul al ROBOR-ului este una făcută pur și simplu populist, pentru că diferențele vor fi atât de mici încât nu vor fi semnificative pentru cei care au credite. În sensul că noul ROBOR va fi mult mai volatil, va fi ceva mai mic în unele luni și ceva mai mare în alte luni, față de ROBOR-ul calculat  în vechea formulă de calcul. Chiar dacă vor scădea într-o lună, vor fi mai mari în altă lună deci pe medie și pe perioada unui credit de un an, trei ani, 5 ani, până la 30 de ani dacă vorbim de credite ipotecare, aceste variații se vor anula reciproc, o dată vor fi mai mari, o dată vor fi mai mici și nu se va schimba nimic de fapt.“, explică Dragoș Cabat. 

Propunerea senatorului ALDE, Daniel Zamfir, urmează să ajungă la vot în plenul Senatului.

 

 
Analistul financiar Dragoș Cabat