Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cronica unui faliment anunțat

bucuresti.jpg

RADET Bucureşti furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente în care trăiesc 1,21 milioane locuitori.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

RADET a intrat în faliment. Nu este nicio surpriză, ba dimpotrivă, decizia falimentului era așteptată și pregătită. RADET se afla în insolvență având datorii de aproximativ 800 de milioane de euro, cele mai mari fiind la Elcen, furnizorul de căldură și apă caldă

De aceste datorii nu este vinovată doar compania, ci și Primăria Capitalei. Jumătate din prețul de livrare al gigacaloriei este subvenționat de Primăria Generală. Numai că în ultimii ani primăria a plătit cu mare întârziere subvențiile. Ca atare, compania a acumulat datorii către furnizorul de energie termică, Elcen, dar și către buget.

A existat și ideea unei fuziuni RADET-Elcen, dar ea nu s-a putut realiza, motivul cel mai important fiind că o firmă aparține Primăriei Generale a municipiului București (RADET), iar cealalată este deținută de Ministerul Economiei.

Problemele RADET nu se opresc doar la datorii și faliment. Compania a funcționat o lungă perioadă de timp fără licență pentru prestarea serviciului de alimentare centralizată cu energie termică și fără contract de delegare a serviciului de termoficare semnat cu Primăria Capitalei. Practic, firma a funcționat în afara legii. Cu toate acestea, RADET este cel mai mare sistem de distribuție a energiei termice din Europa, după cel din Moscova.

Firma de distribuție a apei calde și căldurii a rămas aproape de nivelul anilor 90. În afară de acumularea de datorii, au întârziat și investițiile. Astfel că rețeaua de distribuție a rămas învechită, cu pierderi mari. Cifrele întrec orice imaginație. În 30 de ani, RADET a avut pierderi în rețea de aproximativ un miliard de euro. De asemenea, anual se pierde o cantitate de apă caldă egală cu volumul lacului Herăstrău.

Acum, când falimentul s-a oficializat, apare și planul de continuare a activității prin două companii. Una care să distribuie energie termică și care ar trebui să intre în legalitate obținând licența de funcționare, conform legii. A doua companie ar urma să preia sectorul mentenanță și investiții al RADET, care derulează și o serie de programe cu fonduri europene.

Metamorfoza RADET în două noi firme nu rezolvă două teme majore. Prima, este cea a datoriilor imense, de aproximativ 800 de milioane de euro, care vor rămâne la vechea companie. Dar, le va mai plăti cineva? Sau vor fi preluate la datoria publică?

A doua problemă este cea privind eficiența cu care vor lucra noile companii. Pentru că, prin crearea celor două firme nu se câștigă nimic la capitolul eficiență, ci doar se scapă de datorii. Deci, nu există nicio garanție că peste cinci sau zece ani, noul RADET nu va avea din nou datorii uriașe.

O singură soluție ar putea să ofere o șansă noilor companii și anume aplicarea principiilor de guvernanță corporativă. Până acum, managementul profesionist pierde teren, primăria numind la conducerea companiilor municipale persoane care nu au nivel profesional care să le recomande în aceste funcții.

Totodată, nevoia de investiții este uriașă, responsabilii RADET estimând-o la aproximativ trei miliarde euro. Este imposibil ca noile companii să poată atrage atât de mulți bani într-o perioadă scurtă de timp. Se poate spera, cel mult, ca Primăria Capitalei să plătească la timp subvenția pentru a reduce șansele companiei de a crea din nou un blocaj financiar în lanț.

Așadar, soluția imaginată pentru RADET rezolvă doar o situație de moment, aceea ca locuitorii Bucureștiului să fie în continuare aprovizionați cu apă caldă și căldură. Celelalte probleme, precum eficiența companiilor, managementul acestor firme, investițiile, rămân nerezolvate.

 
Cronica unui faliment anunțat (AUDIO)