Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Suciu (BNR): Concluziile senatorului Daniel Zamfir privind ROBOR-ul sunt nejustificate

dan_suciu_raport_comisie_economica_robor_nejustificat.jpg

BNR îi răspunde senatorului ALDE Daniel Zamfir: Concluziile privind ROBOR sunt nejustificate (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
BNR îi răspunde senatorului ALDE Daniel Zamfir: Concluziile privind ROBOR sunt nejustificate (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Indicele ROBOR a fost manipulat. La această concluzie a ajuns președintele Comisiei Economice a Senatului, Daniel Zamfir, membru ALDE, care consideră că ROBOR-ul a fost calculat în mod netransparent. Parlamentarul propune demiterea șefului Consiliului Concurenței și sancționarea a doi oficiali ai Băncii Naționale.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spune la RFI că raportul Comisiei Economice privind indicele ROBOR este nejustificat: ”Vorbim de niște păreri ale domnului Zamfir, care au prins forma unui raport, pentru că dânsul conduce cum conduce Comisia Economică. În același timp, Banca Națională este o instituție independentă. Din perspectivă administrativă și funcțională, nu are nici măcar dreptul să primească ordine sau recomandări sau sugestii din partea altei instituții. Acest lucru este stipulat în Tratatul de Aderare a României la UE. Bănuiesc că se cunoaște acest lucru, inclusiv la nivelul domnului Zamfir, deși acolo am mari dubii că se cunoaște ceva”.

În opinia sa, ”acest raport nu se justifică în nici un fel. Cum să ignori pozițiile Consiliului de Administrație, după ce te tăvălești prin toată presa, văitându-te că nu-ți vine Consiliul de Administrație la audieri și după aia le ignori complet”.

 
Dan Suciu, despre raportul Comisiei Economice privind ROBOR