Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a ajuns România „oaia neagră” a Europei

europa.jpg

Analiza datelor bugetare europene pe anul 2018 arată câteva tendințe.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Oficiul de statistică european, Eurostat, a publicat datele pe anul 2018 privind deficitele bugetare și datoriile publice ale statelor din zona euro și din Uniunea Europeană. Datele stau la baza unor analize relevante ale indicatorilor macroeconomici ai Europei.

Așadar, în ultimii patru ani, 2015-2018, produsul intern brut a crescut, deficitul bugetar ca procent din PIB a scăzut, iar datoria publică, procent din PIB, s-a redus. Sunt evoluții care arată anii buni de creștere economică a Uniunii Europene.

Sunt însă și o serie de nuanțe. De exemplu, în valoare nominală, deficitul bugetar a coborât de-a dreptul spectaculos. Atât în zona euro cât și în Uniunea Europeană, deficitul a scăzut de trei ori și jumătate. Ceea ce arată că toate statele europene, cu unele excepții, și-au ajustat puternic deficitul bugetar pe fondul creșterii economice. Economiile europene au profitat de expansiunea PIB pentru a a-și însănătoși situația bugetară. Aici vorbim de valori nominale ale deficitului care nu țin cont neapărat de creșterea înregistrată de PIB, ci doar de ajustările pe care economiile și bugetele au reușit să le realizeze.

Din păcate, România nu este în tendința europeană. Deficitul bugetar a explodat efectiv în perioada 2015-2018, respectiv acesta a crescut de la 4,9 miliarde lei la 28,4 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creștere de mai bine de cinci ori și jumătate. Mai complicat este că, în afară de creșterea pensiilor și a salariilor bugetare, investițiile publice au scăzut în această perioadă în care deficitul a crescut spectaculos. Ceea ce arată, încă o dată, că deficitele și împrumuturile au fost folosite pentru cheltuieli sociale.

Am căutat o altă țară europeană în care deficitul bugetar să fi avut o creștere de această amplitudine. Nu există. În Estonia a urcat deficitul, dar cifrele sunt prea mici, ajungând la 140 milioane de euro, incomparabil cu miliardele de euro ale României. Deficitul bugetar al Ciprului s-a multiplicat de patru ori, iar cel al Ungariei o dată și jumătate. În rest, toate statele europene și-au redus deficitul sau au transformat deficitul în excedent. Cel mai spectaculos salt îl face, de exemplu, Olanda, care reușește să treacă, în patru ani, de la un deficit de 13 miliarde euro la un excedent de 11 miliarde euro. Chiar și Grecia și-a însănătoșit finanțele publice, având anul trecut excedent bugetar de aproximativ două miliarde euro.

Dacă progresele Uniunii Europene în materie de deficit bugetar sunt evidente, nu la fel stau lucrurile și în ceea ce privește datoria publică. Din acest punct de vedere, în zona euro, datoria a scăzut la 85% din PIB, dar a rămas relativ constantă în termeni nominali. La fel se întâmplă și în Uniunea Europeană cu singura diferență că datoria este de 80% din PIB.

România este încă într-o zonă de siguranță în ceea ce privește datoria publică în PIB, 35%. Numai că în valoare nominală datoria a crescut de la 269 miliarde lei la 330 miliarde lei. Indicatorul este important pentru că în cazul în care economia va încetini sau va scădea, ceea ce astăzi pare lejer ca procent din PIB, mâine s-ar putea să devină o problemă.

Mai trebuie să remarcăm din datele europene nivelul veniturilor și cheltuielilor bugetare ca procent din PIB. Este un capitol la care România a avut totdeauna probleme, fie din cauza structurii economiei, fie din motive legate de taxe și impozite cu o cotă redusă, fie din cauza evaziunii fiscale. Și în 2018, performanțele rămân slabe, în sensul că nivelul veniturilor bugetare este de 32% din PIB, față de o medie de 45% din PIB, iar cel al cheltuielilor ajunge la 35% din PIB, față de media europeană de 45,6% din PIB. Sunt cele mai slabe ponderi din Europa, în afară de cazul specific al Irlandei.

În total, în ultimii patru ani, economiile europene au făcut progrese în materie de disciplină fiscală. România, în schimb, a fost în contrasens cu evoluțiile europene.

 
Cum a ajuns România „oaia neagră” a Europei (AUDIO)