Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist economic:" Tresaltă piepturile românilor că vine aurul în țară? Economic e zero"

aur.jpg

Vot final in Camera Deputatilor pe proiectul de lege privind repatrierea aurului
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Nu există nici un argument economic valid pentru aducerea rezervei de aur în țară, crede analistul economic Consnatin Rudnițchi care comentează votul final din Camera Deputaților care a adoptat  miercuri proiectul de lege prin care Banca Naţională a României este obligată să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur ţinută în Londra, la Banca Angliei. Proiectul este iniţiat de preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, şi de senatorul Şerban Nicolae. Constantin Rudnițchi consideră că legea ar putea fi un nou front deschis de coaliția la guvernare în războiul cu BNR.  

Potrivit News.ro, proiectul, adoptat de Senat în 1 aprilie, a fost adoptat cu 165 de voturi "pentru", 90 "împotrivă" şi 3 abţineri.Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, la sfârşitul lunii februarie, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, proiectul de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.
Potrivit expunerii de motive, „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale“. Dragnea şi Nicolae susţin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.
„Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice“.
În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.
 
Analistul economic Constantin Rudnitchi