
Economie
Ghici cine vine la BNR. Se va forța schimbarea lui Mugur Isărescu?
ghici.jpg

Bună întrebare. Sub o altă formă, această dilemă frământă mediul economic de cel puțin un an și jumătate. Contextul este că anul acesta expiră mandatele în Consiliul de administrație ale unor membri, inclusiv cel al guvernatorului BNR. Deloc întâmplător, în ultimul an, tirul asupra BNR s-a întețit. Politicienii aflați la putere au tot acuzat banca centrală. Ba că nu păzește leul să nu se devalorizeze față de euro. Ba că dobânzile sunt prea mari. Ba că ROBOR-ul este manipulat cu buna știință a BNR. Ba s-a introdus o taxă pe activele bancare legată de ROBOR, o decizie care intervenea în mod evident asupra atribuțiilor exclusive pe care Banca Națională le are în ceea ce privește politica monetară. Mai nou, repatrierea aurului pare că are un mesaj indirect și anume că BNR nu gestionează profesionist rezervele internaționale din care face parte și metalul prețios. În fine, un senator a redeschis un caz, cel din 2008, al așa-numitului atac asupra leului, reinterpretându-l cu ochii de acum și cu mijloacele specifice manipulării.
Toate aceste atacuri la adresa BNR, într-un an în care se schimbă Consiliul de administrație, nu pot să fie decât un semnal de alarmă. Este destul de clar că de la nivel politic se dorește schimbarea conducerii băncii centrale, dar marea întrebare este cine vine în locul celor care formează acum Consiliul de adminstrație? Numele vehiculate în spațiul public au darul să îngrijoreze profund. Este posibil ca la BNR să îl vedem pe senatorul care astăzi duce războiul cu banca centrală? Dar pe un consilier economic al premierului care a exprimat explicit ideea că actualul guvernator trebuie să se retragă? După cum decurg lucrurile în viața politică de astăzi, orice se poate întâmpla.
De altfel, surse demne de încredere ne-au declarat că alianța la guvernare a intenționat să schimbe luna aceasta în bloc conducerea BNR. Ce i-a oprit? Poate doar presiunile venite din mediul bancar din afara țării.
Desigur, regula mandatelor trebuie respectată. Membrii Consiliului de administrație cărora le expiră mandatul pot fi schimbați sau reconfirmați. Dar ar fi o aberație ca întregul consiliu să fie modificat. Este limpede că o instituție atât de importantă cum este Banca Națională are nevoie de schimbări eșalonate în conducerea sa, astfel încât cei rămași să poată asigura un soi de memorie instituțională, de continuitate a funcționării. Dacă schimbi brusc și în același timp un întreg Consiliu de administrație periclitezi chiar buna funcționare a instituției.
Dan Bucșa, economistul șef al Unicredit pentru Europa Centrală și de Est, a declarat că investitorii urmăresc cu atenție modificările care se vor face în board-ul băncii centrale. Motivul este că venirea unor persoane nepotrivite pentru această demnitate ar putea să ducă la schimbări de strategie sau la o reinventare a politicii monetare. Vă puteți imagina ce decizii de politică monetară ar lua senatorul obsedat să scadă dobânzile chiar și împotriva pieței.
Independența băncii centrale este unul dintre criteriile pe baza cărora investitorii, financiari sau din alte sectoare ale economiei, iau decizia de a-și dezvolta afacerile într-o țară. Încălcarea independenței băncii centrale este echivalentă cu depășirea unei „linii roșii” și reprezintă cu un semnal de alarmă. Motivul este simplu. Nu pentru că investitorii ar dori să se amestece în politica unui stat, ci pentru că știu că, fără o bancă centrală independentă, dobânzile sau cursul de schimb, adică elementele care le afectează esențial businessul, sunt la mâna zonei politice.
În acest moment, asaltul asupra BNR este total. Asupra independenței băncii centrale și asupra unor oameni din bancă. Pentru ca BNR să rămână credibilă pe plan intern și internațional, este nevoie de continuitate. O continuitate care ar trebui să aibă în vedere chiar rămânerea în funcția de guvernator a lui Mugur Isărescu.