Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victimele unui atac cibernetic pot raporta incidentul la numărul unic 1911

calculator_-_o_mana_care_tasteaza.jpg

Patronatele: N-a revenit în țară un număr semnificativ de specialiști IT
Patronatele: N-a revenit în țară un număr semnificativ de specialiști IT

Numărul 1911, la care pot fi raportate incidente de securitate cibernetică, a devenit funcțional începând de astăzi, oferind asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere, informează ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Costul proiectului ajunge la un milion de euro.

Potrivit estimărilor recente, atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerată o provocare pentru însăși securitatea internă a UE.

La nivelul UE, 80% dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puțin un incident de securitate cibernetică în 2018.

În România, majoritatea alertelor procesate de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (87,60%) se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situație influențată și de nivelul scăzut al abilităților digitale individuale.

În  2018, în sistemul clasic al CERT.RO au fost înregistrate peste 1.200 incidente unice,transmite Mediafax.ro.

”Prin acest nou serviciu guvernamental, încurajăm în mod special notificarea informațiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetățenilor, care sunt adesea afectați de campanii malițioase specifice (cum ar fi multiplele tipuri de scam/phishing, fraude care afectează utilizatorii din România - vishing, frauda cu suport tehnic fals, frauda cu vouchere, frauda cu bilete de avion, etc.) cu efecte negative majore în plan economic și personal”, a precizat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.