Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un buget mai optimist decât realitatea economiei

guvern.jpg

Guvernul Dancila, demis prin moțiune de cenzură, nu ezită să ia o serie de măsuri discutabile. Angajarea de noi funcționari în instituțiile publice este una din probleme. De asemenea, cazul Tarom ne oferă mai multe repere despre felul în care sunt conduse
Guvernul Dancilă, demis prin moțiune de cenzură, nu ezită să ia o serie de măsuri discutabile.
Image source: 
site-ul Guvernului României

Un bilanț bugetar pe primul trimestru arată că economia își continuă marșul. Aceleași creșteri de venituri și de cheltuieli. Adică, mai precis cheltuielile cresc din nou mai mult decât veniturile, 13,2% față de 12,5%, ceea ce urcă automat și deficitul. Un deficit bugetar care a ajuns la 5,4 miliarde lei, mai mult cu un miliard de lei decât anul trecut. Ceea ce înseamnă 0,54% din PIB, la un produs intern brut estimat la 1.022 miliarde lei, un nivel oricum foarte optimist.

Cheltuielile cu salariile au crescut cu aproximativ 26%, iar cele cu pensiile au urcat cu 15%. Este un ritm accelerat, care rămâne constant în acești parametri, în ultimii ani, indiferent de ce se întâmplă în economie. Este interesant că anul acesta, nu au fost realizate creșteri salariale pentru anumite categorii de bugetari, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Deci, avansul cheltuielilor vine ca urmare a aplicării legii de salarizare unitară.

În ceea ce privește pensiile, creșterea este cu atât mai surprinzătoare cu cât punctul de pensie nu a crescut anul acesta, ci are loc o recalculare a cărei efecte nu sunt explicate în mod public.

Ceea ce știm este că pe primele trei luni cheltuielile cu pensiile și salariile ajung la aproximativ 51 miliarde lei, iar veniturile curente sunt de 74 miliarde lei. Adică, peste două treimi din veniturile bugetare sunt cheltuite pentru pensii și salarii.

În schimb, cheltuielile cu investițiile ajung la o cifră extrem de mică, aproximativ 3 miliarde lei, cu 20% mai puțin decât anul trecut.

Ceea ce înseamnă, că indiferent de promisiunile guvernamentale legate de creșterea investițiilor, realitatea este alta și anume că se înregistrează o scădere. Deocamdată, schemele prin care se dorește folosirea rezervei financiare din Trezorerie pentru derularea unor investiții nu sunt puse în practică. Aceasta este ideea pe care se bazează fondul național de dezvoltare a investițiilor, recent definit de Ordonanța 114.

Veniturile bugetare din impozitul pe salarii sunt în scădere, cele din TVA și accize cresc. Recordul îl dețin, însă, încasările din contribuții de asigurări cu o creștere cu 22%, pentru care avem aceleași explicații: creșteri ale salariilor, creșteri ale salariului minim și creșterea locurilor de muncă.

Modelul este clar. Se mizează pe creșterile de salarii bugetare pentru a se obține venituri mai mari pentru acoperirea pensiilor. Este un sistem care ar funcționa corect dacă s-ar baza și pe creșterile de salarii din sectorul privat. El se sprijină acum, în special, pe creșterile de salarii bugetare și pe forțarea salariului minim.

Este ca și cum ai muta banii dintr-un buzunar bugetar în altul. Pentru ca modelul aplicat să funcționeze corect din punct de vedere economic ar trebui ca salariile să crească în ritm cu productivitatea. Ceea ce nu este cazul. Argumentele creșterii salariilor sunt legate de faptul că veniturile românilor trebuie să se apropie de cele ale mediei europene. Sau în unele cazuri chiar să depășească media europeană.

Mai sunt de remarcat creșterile de cheltuieli la capitolele bunuri și servicii și dobânzi. Se știe că principalele cheltuieli cu bunuri și servicii se referă la medicamente. Evident, cheltuielile mai mari presupun și o mai bună aprovizionare cu produse medicale.

În ceea ce privește creșterea cheltuielilor cu dobânzile, ele erau ușor de anticipat. Pe de o parte, din cauza evoluțiilor de pe piețele internaționale, acolo unde dobânzile erau în creștere. Pe de altă parte, pentru că inflația în România a crescut rapid. Fapt care face ca bancherii să urce dobânzile la care împrumută statul. De altfel, anul acesta au fost și câteva episoade în care statul și finanțatorii nu s-au înțeles asupra nivelului de dobândă, astfel că tranzacțiile nu s-au realizat.

În concluzie, datele bugetare arată precum economia românească. Frumoase pe dinafară, îngrijorătoare în multe privințe.

 
Un buget mai optimist decât realitatea economiei (AUDIO)