Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Otrava din farfurie, otrava din mintea oamenilor și otrava din inimă...

poza_rudi.jpg

Image source: 
pixabay.com

De o bună bucată de vreme auzim tot mai des ideea că importurile de mărfuri alimentare otrăvesc populația României din cauza calității lor precare. Evident, afirmația este exagerată și mai grav lipsită de o minimă dovadă concretă. Doar vorbe.

Cu atât mai mult cu cât, administrația publică și guvernul au la îndemână toate pârghiile pentru a opri și, eventual, a demonstra că otrava din farfuriile românilor vine de la producătorii externi. Există în fiecare județ o direcție de sănătate publică, există controale vamale, avem autoritate pentru protecția consumatorilor și, în fine, laboratoare specializate. Așadar, există o întreagă infrastructură, pe model european, pentru a descoperi eventualele devieri de la standardele de calitate. Dar, în loc de probe și dovezi, consumatorii primesc doar vorbe. În loc să fie demonstrată existența otrăvii din farfurie, consumatorii primesc o doză de otravă verbală.

Ieri, Ministerul Finanțelor a comunicat că pregătește o relaxare a TVA la produsele bio, montane și tradiționale de la 9% la 5%. În esență, măsura vizează o reducere a prețurilor produselor bio. Poate fi o opțiune, deși totdeauna este discutabilă o facilitate fiscală de acest tip pentru o piață care nu este matură. În sensul că autorizarea unui produs bio pare destul de relaxată, ceea ce ar putea să ducă la o aglomerare a producătorilor în zona bio pentru a beneficia de o rată a TVA mai mică.

Altceva este șocant. Și anume, motivația scăderii TVA. Merită citată o parte din comunicatul Finanțelor: „având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate a populației, direcțiile de acțiune stabilite la nivel mondial prin care se încurajează alegerea de alimente sănătoase, precum și faptul că cetățenii și consumatorii din România solicită tot mai frecvent produse alimentare de calitate, s-a considerat să fie luate în regim de urgență măsuri pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă”. Cu alte cuvinte, reducerea de TVA se va face pentru ca românii să nu mai mănânce produse din import care conțin „otravă”.

Tot ieri, Ministerul Finanțelor a anunțat un fel de amnistie fiscală pentru persoanele fizice. Povestea este mai veche și mai complicată. La jumătatea anului trecut, ministrul Eugen Teodorovici anunța că persoanele fizice au datorii la stat de aproximativ 15 miliarde lei. O cifră care a surprins. Iar ministrul finanțelor a declarat că dorește să recupereze o bună parte din aceste datorii. Primul pas a fost ca fiscul să timită declarații de impunere către datornici. Faptul spectaculos era că de cinci ani, adică în perioada 2012-2016, fiscul nu a transmis decizii de impunere pentru plata contribuțiilor la sănătate. Abia în anul 2017, atunci când datoriile din urmă cu cinci erau în pericol să fie prescrise, fiscul a trimis declarații de impunere. La fel s-a întâmplat și anul trecut, când ANAF a transmis din nou, pe ultima sută de metri, decizii de plată aferente anului 2013.

Cine trebuie să achite contribuții de sănătate? Persoanele fizice autorizate, profesioniștii cu activități independente și profesii liberale, precum și cei care au obținut venituri din drepturi de autor sau din chirii.

Valul de declarații de impunere emise la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an au adus două probleme. Unii contribuabili care au încasat mai puțini bani decât salariul minim au fost taxați la nivelul acestui salariu. În al doilea rând, a fost prelungit termenul de plată până la care contribuabilii pot beneficia de o reducere a datoriei. Cauza prelungirii este că fiscul a întârziat să trimită declarațiile de impunere.

De aceea, la cererea premierului Dăncilă, Ministerul Finanțelor a inițiat un fel de aministie prin care se șterg datoriile celor care au primit decizii de impunere pentru contribuțiile de sănătate la nivelul salariului minim, iar veniturile obținute au fost mai mici. Amnisitia nu este însă cea mai bună soluție. Ori a greșit fiscul și atunci cineva trebuie să plătească. Ori așa este legea și atunci datornicii ar trebui să fie lăsați să își achite obligațiile față de buget.

Amnistia fiscală este cea mai nefericită soluție. Cu atât mai mult cu cât urmează o amnisitie fiscală și pentru companii.

În această situație, contribuabilii corecți se întreabă: cu ce au greșit când și-au achitat taxele și impozitele? În locul unui răspuns primesc niște explicații otrăvite. Pentru că „otrava” ar putea să nu fie doar în mâncare, ci se poate transmite și prin informații și decizii incorecte.

Otrava din farfurie, otrava din mintea oamenilor și otrava din inimă... (AUDIO)