Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inflația crește. Din nou. Analist: Guvernul PSD a căzut în propria-i capcană

inflatie.jpg

Rata inflației rămâne la cote înalte
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor în ultimul an, a crescut şi în luna aprilie până la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%. E cea mai mare inflație înregistrată de un stat din UE. ”Situația e generată de deciziile guvernanților”, explică la RFI analistul economic George Vulcănescu.

Cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu aproape 33% doar în ultimele patru luni. Și prețul legumelor şi al conservelor de legume a crescut cu aproximativ 24%.

S-a mărit și prețul mărfurilor nealimentare, cel al serviciilor, dar și preţul combustibililor, care e mai mare acum faţă de luna decembrie a anului trecut cu 5,5%. 

În aceste condiții, avem de a face cu consecințe firești ca urmare a măsurilor economice luate de actualul Guvern, explică la RFI analistul economic George Vulcănescu, care crede că ”Guvernul a căzut în propria-i capcană” generată în special de măririle salariale din sectorul bugetar.

Mai grav, spune el, Executivul nu dă semne că e dispus să repare ce a stricat în ultima perioadă: ”Nu s-a observat vreo intenție de a corija derapajele generate de politicile salariale în special. România continuă să aibă o creștere economică bazată pe consum și aproape deloc pe investiții”.

Analistul mai atrage atenția că Guvernul rămâne în continuare restant la capitolul accesării fondurilor europene. În plus, ”mare parte din ce se încasează la buget merge spre o cheltuială neproductivă: acoperirea resurselor bugetare pentru cheltuielile fixe planificate, respectiv: salarii bugetari, pensii, pensii speciale…”, crede George Vulcănescu.

Tabloul e completat și de ”pomenile electorale și de ajutoarele sociale la tot cartierul, că tot suntem în campanie electorală”, conchide analistul economic, care e de părere că evoluțiile din prezent nu pot fi stopate decât de o eventuală intervenție a BNR, care ar putea limita lichiditatea din piață, măsură care este însă riscantă, spre exemplu nivelul creditării putând fi afectat.

Ascultă:

 
Analistul economic George Vulcănescu, despre creșterea inflației