Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prețuri, salarii și alți demoni

salarii.jpg

Inflația crește la 4,1%. Salariile cresc și ele, chiar și peste inflatie. Dar, cu cât cresc salariile cu atât se înmulțesc și promisiunile.
Inflația crește la 4,1%. Salariile cresc și ele, chiar și peste inflatie. Dar, cu cât cresc salariile cu atât se înmulțesc și promisiunile.
Image source: 
pixabay.com

Institutul de Statistică a publicat datele privind inflația pentru luna aprilie. Prețurile continuă să crească, în ritm anualizat, ajungând la 4,1. În februarie, moment de la care avem datele de inflație de la nivel european, România avea cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. Concret, România avea o rată a inflației de 4%, Ungaria, 3,2% și Letonia, 2,8%. Cele mai mici rate ale inflației înregistrau Irlanda, 0,7%, Grecia, Croația și Cipru, fiecare cu 0,8%. Media Uniunii Europene era în luna februarie a acestui an de 1,6%, iar în zona euro de 1,4%.

Pentru luna martie, în zona euro, inflația a fost în creștere ușoară, până la 1,7%. La fel și în România, unde inflația urcă la 4,1%, ceea ce va însemna, cu siguranță, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

O inflație mare nu înseamnă doar o povară pentru consumatori și companii, ci și o ieșire în decor a unui indicator important pentru criteriile de convergență nominală ale trecerii la moneda europeană. O inflație mare poate scoate o țară, pentru o perioadă, din obiectivul de aderare la zona euro.

Ca de obicei, în ultima perioadă, există o serie de mărfuri și servicii problemă, din punctul de vedere al creșterii prețurilor. Ne-am obișnuit deja ca legumele, fructele și în special cartofii să aibă cele mai mari creșteri de prețuri. Se întâmplă și în luna aprilie.

De la începutul anului, prețul cartofilor a urcat cu 32%, cel al legumelor cu 21%. Nu sunt de neglijat nici creșterile de prețuri la combustibili, 5,5%, țigările, 4,6% și serviciile poștale,4,6%. Dar este și o categorie nouă în ceea ce privește creșterile de tarife și anume serviciile de telefonie, cu un plus de 4,8%. Ceea ce ne duce cu gândul la efectele Ordonanței 114.

Publicația cursdeguvernare.ro a calculat și impactul creșterii prețului produsului respectiv în funcție de ponderea acestuia în coșul de consum. Este fenomenul care arată că inflația se simte diferit, în funcție de obiceiurile de consum. În acest sens, creșterea prețului produselor de carne, chiar dacă este mai mică decât creșterile de prețuri ale altor produse, are o influență semnificativă asupra ratei inflației. Și implicit asupra buzunarelor consumatorilor. Șase grupe de mărfuri și servicii influențează într-o proporție de 70% rata inflației.

Dar, ieri, au fost publicate și salariile medii din România. În luna martie, salariul mediu brut a fost de 5.050 lei, iar cel net a ajuns la 3.075 lei. Cele mai mari salarii sunt în domeniul tehnologiei informației, acolo unde salariul mediu net este de 7.491 lei, iar cele mai mici salarii sunt în industria turistică, de 1.752 lei.

Trebuie spus că în ambele situații, comparativ cu martie anul trecut și cu începutul acestui an, creșterile de salarii sunt mai mari decât rata inflației, ceea ce ne arată o creștere și a salariului real.

Este interesant de văzut care sunt principalele ramuri economice care au salarii mai mari decât cel mediu net pe economie, care a ajuns în luna aprilie la 3.075 lei. Sectorul bugetar este peste medie la toate capitolele. Administrația publică și apărarea au un salariu de 4.697 lei, sănătatea ajunge la 3.718 lei, iar în învățământ salariul mediu este de 3.381 lei.

Fabricarea țigaretelor, prelucrarea țițeiului, transportul aerian sunt domeniile, alături de tehnologia informației care plătesc cele mai mari salarii din economie, fiecare de peste 5.000 lei.

Ce legătură este între salarii și inflație? Cel puțin una: creșterile de salarii alimentează inflația. Iar măririle de salarii din sectorul public nu s-au încheiat. Așa după cum nu s-au încheiat nici promisiunile. „Demonii” promisiunilor electorale includ un tablou foarte diferit: subvenții mai mari pentru producătorii de legume, o lege privind dublul standard al alimentelor, un program „Prima Casă” cu rate fixe și credit avantajos, dar și înghețarea impozitelor pe proprietate până în anul 2040. În aceste condiții, bugetul de stat se va afla sub o presiune foarte mare.

Constantin Rudnițchi despre Prețuri, salarii și alți demoni