Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adevărul despre reducerea TVA la produsele bio

bio.jpg

Guvernului a decis reducerea TVA la produsele bio de la 9% la 5%, măsură care nu îi va ajuta cu nimic pe producătorii mici.
Guvernului a decis reducerea TVA la produsele bio de la 9% la 5%, măsură care nu îi va ajuta cu nimic pe producătorii mici.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Subvenții mai mari pentru cultivarea tomatelor și pentru producătorii de usturoi. Acestea sunt deciziile luate de guvern. Pot avea o logică economică, dar nu știm cât de realiste sunt. Importurile de roșii și cele de usturoi sunt prezente pe piață. Este deja de notorietate situația în care în supermagazine se vinde usturoi importat din China. Să fim realiști. Consumatorii nu pot fi deloc siguri că din piețele tradiționale, sau ce a mai rămas din ele, nu se cumpără tot usturoi produs în China, chiar dacă el este expus pe o tarabă ce pare a fi a producătorilor români.

Problema este că o mărire a subvenției nu garantează că roșiile și usturoiul produse în România vor ajunge în supermarketuri. În afară de subvenții producătorii ar mai avea nevoie de depozite și de o rețea de distribuție. Desigur, ideal ar fi ca agricultorii să fie organizați în grupuri de producători care să aibă în proprietate activele, adică depozitele și rețeaua de distribuție. Doar că trecutul nu este prea încurajator. Până acum, în pofida fondurilor europene sau naționale puse la dispoziție, nu s-a reușit consolidarea acestui lanț de valoare.

Există un proiect al statului numit casa de comerț Unirea care promite că va colecta produsele de la micii producători și le va vinde în aprozare. Să fim realiști. Chiar dacă această idee va fi luată în serios, nu va fi simplu de implementat și mai ales va avea nevoie de timp pentru a fi realizată.

O altă decizie a guvernului este reducerea TVA la produsele bio de la 9% la 5%. Aici, lucrurile sunt mai complicate și niciun oficial guvernamental nu știe sau se face că nu știe efectul măsurii asupra pieței. Adevărul este că reducerea TVA nu îi va ajuta cu nimic pe producătorii mici, care produc în regim bio. În sensul că, în acest moment, producătorii nu sunt înregistrați ca plătitori de TVA. Legea permite ca pentru producătorii care au vânzări de până la 300.000 lei anual să nu se înregistreze ca plătitori de TVA. Este mai simplu să nu fie plătitori de TVA și mulți dintre producătorii de produse bio se înscriu exact în această categorie. Pentru aceștia, măsura reducerii TVA este egală cu zero. De scăderea TVA de la 9% la 5% ar putea fi avantajați doar producătorii mijlocii și mari, care au afaceri de peste 300.000 lei anual.

În același timp, reducerea TVA va avantaja importatorii de produse bio care vor beneficia și ei de facilitatea fiscală. Deci, sunt șanse mari ca românii să poată mânca produse bio un pic mai ieftine decât până acum, dar o parte din ele să vină din import.

În ultimul timp, modul de legiferare exclude studiile de impact. Adică, înainte de scăderea TVA la produse bio ar fi trebuit să existe un studiu care să arate ce cantitate din aceste mărfuri este produsă în România, cât de mari sunt importurile și dacă măsura îi ajută pe micii producători. Nu s-a făcut o analiză de impact și rezultatele se vor vedea.

De altfel, la nivel macroeconomic creșterea importurilor se simte deja de doi ani. Ieri, Banca Națională a publicat datele privind balanța de plăți pe primul trimestru al anului. Situația se degradează, în continuare. Deficitul de cont curent a crescut la 1,2 miliarde euro, mai mult cu 185 milioane euro față de anul trecut, adică cu 18 %. Balanța bunurilor este problema, în sensul că deficitul crește cu aproape un miliard de euro față de anul trecut. Deficitul este rezultatul ritmului de creștere mai rapid al importurilor față de cel al exporturilor. Serviciile, adică mai exact producția în lohn și transporturile internaționale de mărfuri, mai compensează câte ceva din deficitul rezultat din schimburile comerciale de bunuri. Insuficient, însă, pentru a echilibra într-adevăr deficitul de cont curent.

În concluzie, măsurile de subvenționare trebuie bine cântărite. Banii publici alocați ar trebui să aibă efecte economice la nivel micro și macro. Altfel, se transformă în bani risipiți.

 
Adevărul despre reducerea TVA la produsele bio (AUDIO)