Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Duduie consumul, crește PIB-ul ca Făt Frumos. Ce se ascunde dincolo de cifre?

gdp.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Produsul intern brut a înregistrat în primul trimestru o creştere cu 5% pe seria, faţă de perioada similară din 2018, impulsionat de consum, după cum reiese din datele Institutului Național de Statistică. Sunt depășite astfel și cele mai optimiste estimări ale analiştilor, care prognozau un avans de cel mult 4,4%. Față de ultimul trimestru din 2018, creșterea este de 1,3%, punctează la RFI Valentin Ionescu. 

Creșterea PIB-ului nu înseamnă și dezvoltare economică, mai ales că modelul autohton este nesustenabil, continuă analistul economic. La toate acestea se adaugă pericolul inflației, conchide Valentin Ionescu, Invitatul Zilei astăzi la RFI : 

Modelul economic nu este modificat cu nimic. (...) S-a stimulat consumul, cererea agregată în principal. (...) Nu este trendul pentru tot anul. Nu este un rezultat tip semnal pentru 2019. Părerea mea este că ritmul va decelera. (...) Sunt evoluții întreținute artificla, nu este o creștere sănătoasă. Creșterea PIB-ului nu înseamnă dezvoltare. Ascultă AICI interviul integral:  

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz