Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce a omis să spună Cristian Socol în pledoaria despre sustenabilitatea creșterii economice

cristian-socol.jpg

Cristian Socol este profesor la Academia de Studii Economice şi ideologul programului economic al PSD
Sursa imaginii: 
site-ul Ziarului Financiar

Ieri, macroeconomiștii au avut parte de o surpriză foarte mare. Institutul de Statistică a comunicat datele de creștere a produsului intern brut – PIB –, respectiv 5%. Este o adevărată bombă, pentru că analiștii și instituțiile financiare anticipau la unison o încetinire a economiei românești. Unii la 4%, alții chiar mai puțin. Să nu uităm că recent instituțiile internaționale tocmai și-au prezentat prognozele de creștere economică pentru anul acesta: Fondul Monetar Internațional, 3,1%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, 3,2%, iar Comisia Europeană, 3,5%. Este o diferență între 5% și 3,5%. Chiar dacă nu este deloc exclus ca economia să încheie anul cu un nivel de creștere economică între 3% și 4%, primul trimestru a început în forță și total neașteptat, cu o rată de creștere de 5%.

Ieri, cel puțin un om a fost fericit după anunțul creșterii PIB. Este vorba despre Cristian Socol, un economist cu vederi de stânga, profesor la Academia de Studii Economice și unul dintre artizanii programului economic al partidului de guvernământ. Astfel, dl. Socol a publicat un material în „Ziarul Financiar” în care aduce o serie de argumente pentru care consideră că actuala creștere economică este sustenabilă și că „profesioniștii dezastrului” și „apostolii crizei” s-au înșelat.

Cristian Socol este un promotor înfocat al politicii de creștere a salariilor, prezentă în deciziile de guvernare, susținând că o creștere accelerată a salariilor este necesară și duce la schimbarea structurii economiei.

Dl. Socol aduce o serie de argumente pentru a demonstra că economia dezvoltă o creștere sustenabilă. Așadar, profesorul de economie afirmă că productivitatea muncii este la un nivel istoric, Adică, productivitatea orară a muncii a fost în anul 2018 cu 46% mai mare decât în anul 2010. De asemenea, în anul 2018, în comparație cu 2016, productivitatea orară a crescut cu 8%, față de o medie europeană de 1,9%, iar productivitatea pe lucrător a crescut cu 8,3%. Sunt progrese pe care România le face în materie de creșterea productivității muncii, dar dl. Socol uită să spună două lucruri.

Primul, că România este încă puțin peste jumătatea mediei europene de productivitate. Și doi, există o discrepanță semnificativă între creșterea de productivitate și cea a salariilor. Productivitatea a urcat cu aproximativ 8%, în timp ce salariul mediu net a crescut, în aceeași perioadă, cu 50%, iar salariul mediu brut a făcut un salt de 78%. Diferența este vizibilă și este un motiv de îngrijorare serios față de sustenabilitatea creșterii economiei românești.

Un al doilea argument adus de Cristian Socol este acela că se consideră că economia crește nesustenabil dacă PIB-ul efectiv s-ar situa peste PIB-ul potențial. Ceea ce, spune dl. Socol, nu este cazul cu economia românească. Iar acest lucru ne arată că economia nu este supraîncălzită. Cu precizarea că există analiști care cred că economia este deja supraîncălzită.

Cristian Socol afirmă că de fapt modelul românesc de creștere, acuzat că se bazează pe consum, nu este cu nimic mai deosebit de modelul european. În acest sens, se spune că România este cu numai trei puncte procentuale peste media europeană în ceea ce privește ponderea consumului în PIB. Mai mult, 40% din valoarea adăugată produsă a fost alocată pentru remunerarea lucrătorilor și 51% către capital. Este un argument insinuant, pentru că induce ideea că în economie este spațiu pentru continuarea creșterii salariilor. La finalul scrisorii, Cristian Socol concluzionează că este nevoie de accelerarea investițiilor. O intenție bună, dar mai greu de pus în practică.

Dl Socol uită, însă, să precizeze câteva lucruri importante: nu spune nimic despre inflamarea deficitelor, de cont curent, comercial și bugetar. Nu spune nimic despre creșterea datoriei publice în termeni nominali, despre dobânzile la care se împrumută statul de pe piața internă și internațională. Nu spune nimic despre cum statul golește companiile pe care le deține de cash și nu vorbește despre modul în care sunt administrate companiile de stat. Dacă se ține cont de acești indicatori putem constata că România nu are o creștere economică atât de sustenabilă.

 
Ce a omis să spună Cristian Socol în pledoaria despre sustenabilitatea creșterii economice (AUDIO)