Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uber, interzis? Cuc: E fake news. PSD va reglementa domeniul

cuc.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Începând de joi, 16 mai, şoferii care utilizează aplicaţii de tipul Uber, Bolt sau Clever riscă amenzi consistente. Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei a intrat în vigoare. Companiile de ”ride sharing” dau de inteles ca vor achita amenzile luate de soferi, în timp ce ministrul Transporturilor spune că acest tip de transport nu va dispărea.

Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei, aprobată de Executiv în luna martie, a intrat în vigoare. În consecință, şoferii care utilizează aplicaţii de tipul Uber, Bolt sau Clever riscă amenzi de până la 5000 de lei. Concret, noile prevederi elimină sintagma „în mod repetat” din legea privind transportul în regim de taxi, făcând mult mai facilă sansționarea șoferilor de către poliție.

OUG a intrat în vigoare după mai multe luni de proteste ale taximetriştilor care acuză patformele de ridesharing că funcţionează ilegal.

Între timp, companiile de ride-sharing s-au arătat dispuse să îi susțină financiar și juridic pe șoferii care vor avea dificultăți. Astfel, oficiali ai Uber și Bolt au confimat pentru Mediafax că șoferii parteneri au primit mesaje, prin intermediul aplicațiilor, în care aceștia sunt asigurați că vor fi susținuți, în cazul în care vor întâmpina dificultăți.

La rândul său, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a caracterizat drept „fake news” informațiile legate de interzicerea companiilor de ride sharing. El a declarat că domeniul va fi reglementat proiectul de act normativ urmând a fi pus în dezbatere publică în curând.

„Am avut o întâlnire cu cei de pe platformele electronice: Uber, Clever, etc. Am avut o întâlnire la minister tocmai pentru a le explica că nu vor fi interziși. Văd că este un fake news care circulă peste tot că Uber este interzis. Am văzut că inclusiv cei de la platformele electronice au declarat că nu vor fi interziși, dar văd că se tot propagă știrea asta peste tot în mass-media. Nu îi interzice nimeni, nu vor fi probleme, din contră, de 5 ani de zile nu s-a implementat acest domeniu, iar guvernarea PSD este guvernarea care va reglementa acest domeniu. Ei au fost foarte mulțumiți pentru că au avut un partener de dialog în ultima lună, au venit cu câteva observații de care trebuie să ținem cont, după care vom urca acest proiect pe procedura de transparență. Trebuie să reglementăm noi din punct de vedere tehnic și legal, dar nu se pune problema de interzicere. Noi prin ordonanța care s-a dat în luna aprilie am combătut pirateria. Uber nu este piraterie, se face o confuzie foarte gravă”, a declarat la Ploiești ministrul Transporturilor.