Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amendă-record pentru bănci. Nu în România, ci în Europa

contract.jpg

Comisia Europeană a amendat cinci bănci pentru înțelegere de piață.
Image source: 
pixabay.com

Comisia Europeană a amendat cinci bănci pentru practici anticoncurențiale cu 1,07 miliarde euro. Investigația Comisiei arată că în perioada 2007-2013 cele cinci bănci au creat două carteluri care au viciat concurența pe piață.

Cele cinci bănci și amenzile primite sunt: Citigroup, 310 milioane euro; Royal Bank of Scotland, 248 milioane euro; JP Morgan, 228 milioane euro; Barclay s, 210 milioane euro și Bank of Tokio Mitsubishi, 69 milioane euro. Banca elvețiană UBS care a cooperat cu investigatorii direcției de concurență a Comisiei Europene și a oferit detalii despre cele două carteluri a scăpat de o amendă de 285 milioane euro. La rândul lor, băncile care au cooperat cu Comisia Europeană, cu excepția băncii japoneze, au reușit să își reducă amenzile între 10% și 50%, plus un supliment de 10%, în cazul în care au recunoscut apartenența la cele două carteluri.

Așadar, de ce au au fost acuzate băncile? Că traderii lor au schimbat informații confidențiale cu privire la ordinele de tranzacții primite de la clienți pentru a-și maximiza câștigurile obținute în detrimentul clienților, într-o manieră coordonată.

În același timp, traderii s-au înțeles între ei pentru a stabili ca ecartul dintre cursul de vînzare și cel de cumpărare să fie favorabil bancherilor și defavorabil pentru clienți. Traderii băncilor au manipulat cursul a 11 monede, dintre care euro, lira sterlină, yen, franc elvețian, dolar, dolarul canadian, coroanele suedeze, daneze și norvegiene. După cum era de așteptat, traderii care au fost implicați în manevrele anticoncurențiale nu mai lucrează în sistemul bancar. În schimb, dacă poate exista o consolare pentru consumatori, băncile au rămas să plătească amenda.

Oficialii europeni au declarat că investigația și amenzile arată că autoritățile europene nu vor tolera astfel practici care afectează consumatorii și piața bancară.

Cum au acționat traderii? Prin intermediul mesajelor schimbate între ei prin platforma de discuții pe care aceștia au creat-o pe site-ul agenției Bloomberg.

Primul cartel a acționat în anii 2007-2013 a inclus cinci bănci și a dus la o amendă de 811 milioane euro. Grupul de mesagerie prin care a acționat acest cartel s-a numit „Doi bărbați și jumătate” care este titlul unui serial american de televiziune.

Un al doilea cartel, care a acționat în perioada 2009-2012, a dus la aplicarea unei amenzi totale de 257 milioane de dolari. Grupul a fost botezat „Essex Express”, pentru că traderii locuiau în comitatul cu același nume de lângă Londra și aveau întâlniri în trenul care făcea legătura dintre Essex și capitala Angliei.

Acestea sunt faptele și amenzile anunțate ieri de Comisia Europeană. Iată acum, câteva concluzii privite dinspre experiența românească. Practic, investigația a vizat o înțelegere pe piața Forex, adică piața pe care se tranzacționează valute. A fost așadar, o investigație care a avut în vedere aspecte de încălcare a concurenței. Poate spre dezamăgirea unor politicieni români iubitori de scenarii în care băncile manipulează rata dobânzii, investigația s-a concentrat pe funcționarea cartelului care a subminat concurența pe piață.

Spre supriza unor politicieni români, investigația direcției de concurență a Comisiei Europene a vizat fapte care s-au întâmplat în urmă cu mai bine de un deceniu, cercetarea a durat câțiva ani, iar rezultatele au fost prezentate la 12 ani de la crearea primului cartel. Din acest punct de vedere, criticile care susțin că investigațiile Consiliului Concurenței din România durează prea mult, sunt incorecte.

Desigur, o amendă atât de mare aplicată câtorva bănci, ar putea da apă la moară celor care „pun la zid” sistemul bancar din România. Adevărul este că nu există nicio asemănare între cartelurile realizate de băncile străine și situația băncilor autohtone. Orice asemănare este incorectă și nu ar face decât să încerce o distorsionare a realității.

 
Amendă-record pentru bănci. Nu în România, ci în Europa (AUDIO)