
Economie
Tichetele de vacanță scumpesc concediile angajaților. Din sectorul privat
vacanta.jpg

Pentru început, să ne aducem aminte că a fost o adevărată bătălie pentru ca tichetele de vacanță să fie acordate și sectorului bugetar, nu doar mediului privat. Adevărul este că firmele private au utilizat extrem de puțin tichetele de vacanță. A fost nevoie ca statul să aloce un buget substanțial, pentru ca voucherele de vacanță să fie distribuite angajaților din sectorul bugetar. Abia din acel moment tichetele de vacanță au devenit importante, atât pentru beneficiari, cât și pentru stat.
După o experiența de câțiva ani de emitere de tichete de vacanță se pot trage o serie de concluzii. Iar ele nu sunt cele mai optimiste. Astfel, specialiștii în turism atrag atenția că tichetele de vacanță au ajuns să distorsioneze piața. Astfel, cei mai mulți beneficiari de tichete de vacanță le utilizează în plin sezon estival, pe litoral. Opțiunea turiștilor este firească. Numai că o astfel de avalanșă de vacanțe gratuite practic duce la creșterea tarifelor. Este firesc să se întâmple acest lucru, pentru că în perioada estivală crește cererea de vacanțe, cea mai importantă contribuție venind de la tichete. Numai că o creștere a tarifelor are două efecte adverse. Scumpește vacanțele angajaților din sectorul privat (care nu beneficiază de tichete de vacanță) și descurajează aducerea de turiști străini. Specialiștii în domeniul turismului arată că tichetele de vacanță oferă un confort hotelierilor și chiar industriei în ansamblu, un confort care, însă, poate reduce motoarele pentru aducerea de turiști străini în România.
Nu trebuie uitat efortul bugetar considerabil realizat de bugetul de stat, care ajunge la aproximativ 400 milioane de euro anual. Acum experții se întreabă dacă nu se poate face ceva mai bun pentru turismul românesc cu sumele alocate pentru tichetele de vacanță. Desigur, că 400 milioane de euro sunt mulți bani și o parte din ei ar putea să fie utilizați și pentru alte acțiuni care să promoveze turismul românesc.
Sunt și alte idei legate de îmbunătățirea oferirii de tichete de vacanță angajaților bugetari. Astfel, se propune ca voucherele să poată fi utilizate doar în afara sectorului de vârf. Avantajul acestei retricții ar fi acela că va putea produce o mult-dorită prelungire a sezonului, un obiectiv despre care se vorbește foarte mult, dar se face foarte puțin.
O altă variantă propusă este ca tichetele de vacanță să poată fi utilizate doar în anumite regiuni turistice care se doresc a fi dezvoltate. Desigur, ar putea fi schimbări care să nemulțumească publicul, dar orice politică publică trebuie analizată și ajustată, dacă este cazul. Iar schimbarea modului de folosire a tichetelor de vacanță se poate justfica exact prin faptul că trebuie extinse efectele în economie și în mai multe regiuni.
Până la urmă este dreptul statului să modifice un program finanțat de la buget. Deși, este destul de puțin probabil să se întâmple astfel, pentru că introducerea unor restricții de folosire a voucherelor de vacanță ar nemulțumi utilizatorii și deci votanții.
Sistemul tichetelor de vacanță păcătuiește la fel ca și alte programe derulate cu bani de la buget. Este vorba despre lipsa analizei eficienței cu care se cheltuiesc banii publici alocați către o serie de programe de susținere a unor sectoare economice. Concret, nu se analizează efectele pe care programele subvenționate le creează în economie. Și dacă este cazul, aceste programe pot fi modificate sau stopate. Nu este nicio rușine să recunoști la un moment dat că se poate îmbunătăți ceva.
Așa ar putea sta lucrurile și în ceea ce privește tichetele de vacanță.