
Economie
Guvernul și administratorii de pensii private „au pupat piața Independenței”
pensii_private.jpg

Așa s-a întâmplat ieri, când guvernul a promovat o schimbare a Ordonanței 114, referitoare la fondurile de pensii administrate privat. Sunt mai multe modificări care vin ca urmare a unui dialog cu administratorii de pensii private, iar aceștia au ținut să salute cu entuziasm decizia guvernului. Tonul comunicatului este de-a dreptul elogios „mulțumindu-se Ministerului Finanțelor pentru dialogul constructiv” și pentru „soluțiile găsite care vor duce la investiții profitabile și la dezvoltarea României”.
Să fie clar. O înțelegere este salutară. Dar, situația rămâne mai complicată decât este menționată în punctul de vedere al asociației de profil.
Marele câștig al industriei financiare este că scapă de aberanta obligație de a crește cu sume imense capitalul social. Prin Ordonanța 114 se cerea ca adminstratorii de pensii private să completeze capitalul social cu 10% din valoarea contribuțiilor participanților. Aceasta ar fi însemnat o sumă totală de aproximativ 800 de milioane euro care ar fi trebuit să fie adusă de toți administratorii de pensii private. Suma reprezintă toate profiturile obținute de industrie de la înființarea sistemului în România. Era o cerință de-a dreptul absurdă, întrucât creșterea de capital însemna doar o blocare a banilor, fără niciun efect pozitiv asupra contributorilor.
În schimb, cerințele de capital erau o corvoadă pentru companiile-mamă ale administratorilor, care trebuiau să mobilizeze sume mari de bani. De altfel, surse de încredere declarau că există firme internaționale care își pun foarte serios problema de a pleca din România, dacă obligația de creștere a capitalului se menține în termenii Ordonanței 114.
Ieri, s-a clarificat situația. Cerințele de creștere a capitalului s-au micșorat mult, au ajuns la 8% din contribuțiile virate în anul precedent. Ceea ce înseamnă sume mult mai mici. Foarte bine, în acest punct toată lumea este de acord că s-a procedat corect, din punct de vedere economic.
Dar, a doua schimbare este de discutat. Marea dorință a guvernului a fost de a mobiliza sumele strânse în contul pensiilor private către investițiile publice realizate în parteneriat public-privat. Se poate spune că este normal ca guvernul să își dorească să găsească bani pentru proiectele de infrastructură, adică pentru economie.
Să nu uităm, însă, că fondurile de pensii sunt și acum mari investitori în economia românească, adică la Bursa de Valori, în companiile cotate, și în tilurile de stat emise de Ministerul Finanțelor.
În plus, modificările făcute ieri Ordonanței 114 aduc o noutate: cu cât investițiile în parteneriate public-private sunt mai mari cu atât obligația de a crește capitalul scade. Deci, administratorii de pensii private sunt încurajați să aloce bani către investiții publice. Doar că aici apar câteva mici probleme. Care va fi randamentul pe care fondurile private îl vor obține din investițiile într-o autostradă sau într-un spital? Vor fi aceste randamente la fel de mari precum cele obținute din acțiunile cotate la Bursă? Este greu de crezut. Deci, guvernul își rezolvă o problemă (atrage bani pentru infrastructură), dar creează o alta (reduce randamentele pe care le obțin cei care contribuie pentru viitoarea pensie). Așadar, din nou, interesele statului primează în fața celor ale populației.
În plus, acum, în premieră, administratorii de fonduri au liberatea de a investi banii în companii private, nelistate pe piața de capital, și în fonduri imobiliare. Este un demers cu un grad de risc destul de ridicat. Până acum, nu există motive de îndoială la adresa administratorilor de fonduri. Noile prevederi oferă mai multă libertate de mișcare pentru investiții. Să sperăm că administratorii nu vor fi tentați să riște prea mult.