Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fiscul se informatizează din nou. De data aceasta, cu bani mulți și printr-un ciudat parteneriat public-privat

computer.jpg

Fiscul se informatizează din nou. De data aceasta, cu bani mulți și printr-un ciudat parteneriat public-privat
Fiscul se informatizează din nou. De data aceasta, cu bani mulți și printr-un ciudat parteneriat public-privat
Image source: 
pixabay.com

Fiscul vrea să se informatizeze din nou. De data aceasta cu mult mai mulți bani față de acordul de asistență încheiat cu Banca Mondială și printr-un imposibil de înțeles parteneriat public-privat.

Iată, pe scurt, istoria încercării de informatizare a agenției fiscale. Cel mai recent, acest demers a fost făcut printr-un acord cu Banca Mondială, încheiat în anul 2013. Acordul era ambițios. Banca Mondială punea la dispoziție un împrumut de 70 milioane euro, în schimbul căruia agenția de adminstrare fiscală trebuia să atingă o serie de obiective: să devină mai transparentă față de contribuabili, să se reorganizeze și să se informatizeze. După patru ani, în 2017, programul era blocat, iar în materie de modernizare a sistemului informatic nu se realizase nimic. O declara chiar la RFI, președintele de atunci al ANAF.

Pe baza acordului de împrumut încheiat cu Banca Mondială s-a făcut o reorganizare a ANAF, care, însă, a fost anulată recent. Adică, direcțiile regionale, create cu prilejul reorganizării, au fost desființate anul acesta. Fiscul s-a întors la organizarea din anul 2014. Cu alte cuvinte, este ca în legenda Meșterului Manole: ceea ce se construiește prin programul de împrumut cu Banca Mondială se dărâmă după ce acesta a fost abandonat.

Dar, nu trebuie uitat că împrumutul primit de la Banca Mondială va trebui rambursat. Estimările mass-media arată că au fost utilizați cel puțin 20 milioane euro. Fără ca, practic, rezultatele să fie vizibile.

De fapt, informatizarea nici nu a fost începută. Ca urmare, toate proiectele de modernizare au fost amânate. De exemplu, comercianții au fost obligați să achiziționeze case de marcat electronice, au făcut investiția necesară, dar datele nu pot fi transmise în timp real, pentru că serverele ANAF nu sunt suficient de peformante.

La fel s-a întâmplat și cu obligativitatea depunerii declarației fiscale online de către persoanele fizice. Obligația a fost anulată, nu doar pentru că unele persoane fizice nu aveau posibilitatea să o depună online, ci și pentru că infrastructura digitală a fiscului nu era pregătită pentru a înregistra milioane de declarații de la persoanele fizice.

În ultimii ani, pentru a complica și mai mult situația, baza de date a fiscului s-a mutat de la ANAF la Ministerul Finanțelor, la un nou-creat Centru de infomații. Rezultatele au fost la fel, adică egale cu zero.

Acum, informatizarea fiscului este promisă din nou. O hotărâre de guvern emisă săptămâna trecută prevede implementarea unui nou program de informatizare.

Nu ar fi nimic rău în acest lucru, doar că sunt o serie de întrebări la care ar trebui să se răspundă. În primul rând, ar trebui să existe un bilanț public al programului cu Banca Mondială. În ultimă instanță, este vorba despre bani publici, deci Ministerul Finanțelor trebuie să facă un raport final al acordului de împrumut.

În al doilea rând, noul program are un buget de două ori mai mare decât împrumutul total convenit cu Banca Mondială. Este vorba despre o alocare de 150 milioane euro. Ceea ce pare foarte mult în comparație cu împrumutul contractat de la Banca Mondială.

În al treilea rînd, suntem în fața unei ciudățenii. Programul de informatizare este inclus în cadrul unui parteneriat public-privat. Ce o fi însemnând acest lucu? În accepțiunea sistemului public-privat ar trebui ca o companie privată să finanțeze informatizarea fiscului. O astfel de abordare este totuși greu de imaginat. Și anume ca o firmă privată să plătească serverele și sistemele informatice ale ANAF. Este imposibil de înțeles cum își va recupera firma privată banii și de ce s-ar apela la un astfel de parteneriat.

Așadar, suntem în fața unui nou proiect de modernizare informatică a administrației fiscale. Va trebui să vedem dacă schimbarea de la vârful ANAF, decisă ieri, va modifica ceva din acest proiect. Un proiect care are multe semne de întrebare, iar cel mai mare este cel privind seriozitatea demersului.

Fiscul se informatizează din nou. De data aceasta, cu bani mulți și printr-un ciudat parteneriat public-privat (AUDIO)