Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aderarea la euro: “Poate că mai degrabă nu va mai exista moneda unică decât vom ajunge noi să o adoptăm”

euro.jpg

Image source: 
pixabay.com

”Adoptarea Ordonanței de Urgență 114 a contribuit, printre altele, la incertitudinea din piață, dar și la un episod de depreciere moderată a monedei naționale în ianuarie 2019. Astfel, stabilitatea relativă a cursului de schimb al leului, cu care ne-am obișnuit, a fost puțin afectată. (…)”, transmite  guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a vorbit, în cadrul unui eveniment economic de nevoia de sustenabilitate și, foarte important, despre creșterea gradului de convergență în perspectiva adoptării euro. 
Viitoarele politici guvernamentale vor decide evoluția cursului. Un curs de 5 lei pentru un euro nu e exclus, iar adoptarea monedei europene în următorii 8-10 ani pare utopică -  sunt comentariile pe care le face la RFI economistul Dragoș Cabat:

Lucrurile par a se fi stabilizat și în general perioada de vară este una de acalmie pentru moneda națională. Dar în cazul în care dezechilibrele, respectiv contul curent, deficitul bugetar și celelalte deficite contiună să crească mai mult decât în anul trecut și în condițiile în care aceleași politici guvernamentale greșite ar continua, sigur că da, putem vedea un curs de 5 lei pentru un euro destul de ușor. (…) Suntem din ce în ce mai departe de posibilitatea de a adera la moneda unică. Probabil că orizontul s-a îndepărtat cu încă 8-10 ani. Poate că mai degrabă nu va mai exista moneda unică decât vom ajunge noi să o adoptăm. 

Ascultă AICI interviul integral: