Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia va fi obligată poate să se conformeze regulilor zonei euro

190718_matteo_salvini.jpg

Matteo Salvini (Lega) a promis Italiei ca va schimba normele europene "învechite"
Sursa imaginii: 
France 24

Comisia Europeană a recomandat miercuri 5 iunie deschiderea procedurii de deficit excesiv pentru Italia, ceea ce riscă să crească tensiunea existentă între Bruxelles și Roma. 

Problema economiei italiene și a datoriei sale externe colosale se află acum în mâna la aprecierea statelor membre. Bruxelles recomandă deschiderea procedurii de deficit excesiv, despre care spune că este „justificată”, dar nu ia această decizie. 

Cazul italian va fi dezbătut săptămâna viitoare de experții economici ai statelor membre UE, iar decizia ar putea fi luată în 14 iunie de miniștrii europeni de finanțe. 

Italiană treia economie a zonei euro, cunoaște probleme importante legate de al său deficit și are mai ales o datorie publică de 132% din PIB (60% care este limita acceptată). 

Economia italiană se redresase în urma cu câțiva ani când la Roma guvernul era condus de Mario Monti , dar ultimele derapaje din politica italiană au dus la o situație pe care analiștii o consideră foarte primejdioasă.

Cazul italian, despre care se vorbește intens la Bruxelles de aproape un an, interesează nu doar pentru importanța economiei italiene în zona euro și a acestei tari în UE în general, dar și pentru că Roma se opune acum „vechilor norme comunitare”. 

Guvernul italian a ignorat toate avertismentele europene și a promis că va face astfel încât normele UE în materie de economie și finanțe să nu se aplice Italiei. 

In 14 iunie la Bruxelles miniștrii europeni de finanțe i-ar putea deci acorda Italiei o altă păsuire sau i-ar putea cere să aplice o serie de masuri într-un interval scurt de trei sau șase luni.