Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezastru la CE Oltenia: “Nu înseamnă numai pierderea locurilor de muncă. Explodează prețurile în România”

ce_oltenia.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Situație dificilă la Complexul Energetic Oltenia, producător ce asigură cel puțin 20% din consumul național de energie. Compania de stat se zbate să-și îndeplinească obligațiile pe termen scurt, iar un document oficial citat de hotnews arată că există chiar un risc major de oprire a activității, în condițiile în care Complexul are peste 13 mii de angajați. 

Costurile mari de producție, supra-taxarea cărbunelui  și lipsa unei scheme guvernamentale de sprijin fac ca CE Oltenia să nu poată fi competitiv. Consecințele ar putea fi dezastruoase pentru consumatori – avertizează la RFI Dumitru Pîrvulescu, reprezentant al salariaților. De altfel, sindicaliștii amenință cu acțiuni de protest:

În ultimul timp a explodat piața certificatelor de carbon. Deci după ce că tariful de producție, costul efectiv de exploatare e complet diferit pe cele N surse de energie, gaz, cărbune, apă, nuclear, regenerabile. Gândiți-vă că noi pe cărbune suntem supra-taxați, undeva la 130 de lei. Că atât a ajuns certificatul Și atunci întrebarea este: cum poate să intre în concurență energia pe lignit cu alte tipuri în momentul în care îi pui în cârcă o taxă și are recunoscut costuri mai mari? (...) Germania și-a propus să renunțe în 2035 la cărbune, dar până atunci are o schemă de sprijin pentru acest tip de energie. Nu poți să o lași în bătaia vântului, să concureze cu alte tipuri de energie, care mai sunt și subvenționate. (...) CE Oltenia asigură între 20 și 30-35% din consumul național de energie. (...) Bineînțeles că avem în vedere acțiuni de protest. Bineînțeles că vom face. Și ar trebui și românii să facă acțiuni de protest. Pentru că, revin, nu înseamnă numai pierderea a 13 mii de locuri de muncă. Înseamnă o explozie a prețurilor la energie în România. Și o să vedeți că așa se va întâmpla. 

Ascultă AICI interviul integral: